ПОДНЕСЕНА ПРИТУЖБА НА ОБУСТАВЉАЊЕ ИСТРАГЕ

mup

БАЊАЛУКА, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело је данас притужбу Тужилаштву БиХ на наредбу о обустављању истраге у предмету "Добровољачка" коју је донио међународни тужилац Џуд Романо, са захтјевом да други тужилац спроведе истраге против свих лица и на основу достављених доказа подигне оптужница.

МУП захтијева да се од даљег поступања у цјелокупном предмету хитно изузме поступајући тужилац Романо, због незаконитог, тенденциозног и пристрасног поступања, због чега је неподобан да предузима било какве радње у свим поступцима који се воде пред Тужилаштвом БиХ.

Министарство од Канцеларије тужиоца тражи да свестрано размотри списе и доказе на које је указано у Притужби и након тога донесе закониту и правилну одлуку и наложи укидање Наредбе о обустављању истраге, саопштено је из МУП-а.

У обавјештењу тужиоца Романа од 18. јануара наводи се да се истрага обуставља против свих пријављених лица који су наведени у извјештају ЦЈБ Источно Сарајево од 27. априла 2005. године, али упркос овом обавјештењу МУП-у није достављена Наредба о обустављању истраге.

У МУП-у наводе да аргументација о разлозима за обустављање истраге у смислу члана 216 Закона о кривичном поступку БиХ није транспарентно изложена, већ је то учињено сумарно, рестриктивно и конспиративно, тако да уопште није јасно који су разлози за доношење такве одлуке.

МУП сматра нестручним, тенденциозним и срамотним понашање овог међународног тужиоца, који је за вријема рока за изјављивање притужбе, дописом од 24. јануара обавијестио МУП да је направљена грешка и да у складу са чланом 224 став 2 Закона о кривичном поступку само оштећена страна има право поднијети притужбу против Наредбе о обустави истраге.

"Очигледно да тужилац није упознат са одредбама закона по коме поступа или покушава да нам одузме Законом дато право тумачећи једнострано Закон о кривичном поступку, у чијем члану 216 стоји да право подношења притужбе признато и подносиоцу пријаве по основу које је донесена Наредба о спровођењу истраге", наводи се у саопштењу МУП-а.

Међународни тужилац у Тужилаштву БиХ Џуд Романо обуставио је истрагу у случају ''Добровољачка'' против 14 лица, међу којима су и Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Јован Дивјака, за напад на конвој ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, уз образложење да "та радња сама по себи не представља кривично дјело с обзиром да је конвој ЈНА представљао закониту војну мету".

Према измјенама Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ, које су ступиле на снагу 5. јануара, омогућено је да међународни тужилац сам донесе одлуку о обустављању истраге у случају "Добровољачка"

 

Извор: срна