ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ "ВИКТОР БУБЊА"

sud-bih

САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бесима Мудеризовићa (59), Рамиза Авдовићa званог "Даиџа" (56) и Винтила Лулиана Николае (47), сва тројица настањени у Сарајеву, због ратног злочина против српских цивила у затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ", саопштено је из Тужилаштва.
Мудеризовић, рођен у Сарајеву, био је замјеник управника на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и командир војног затвора у бившој касарни "Виктор Бубањ", Авдовић, рођен у Фочи, био је командир страже на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтил Лулиан Николае, рођен у Букурешту, стражар у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ".
Оптужница их терети као свјесне учеснике удруженог злочиначког подухвата, који је отпочео почетком маја 1992. године и трајао до краја новембра 1992. године, чији је циљ био заробљавање цивила српске националности са подручја града Сарајева у нехуманим условима у војном затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, супротно одредбама Женевске конвенције.
Ради реализације тог заједничког циља, они су учествовали у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности тако што су приведене цивиле српске националности са подручја града Сарајева прихватали и противзаконито затварали у бившој касарни "Виктор Бубањ", гдје су били подвргнути намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола или патње (мучење), наношењу повреда физичког интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад, што је имало за посљедицу смрт осамнаест затвореника - наводи се у саопштењу.
У саопштењу Тужилаштва се наводи да је у бившој касарни "Виктор Бубањ" било заробљено најмање двјесто цивила српске националности, којима није био саопштен разлог заробљавања, нити је против већине њих вођен кривични поступак.
Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

Извор: срна