ПОЧИЊЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА

Dobrovoljacka

БАЊАЛУКА, 2. МАЈА /СРНА/ - У Источном Сарајеву духовно-поетском академијом данас почиње обиљежавање страдања припадника Југословенске народне армије 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Академији у Културном центру Источно Ново Сарајево, као и сутрашњем обиљежавању страдања војника ЈНА, присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

Духовно-поетска академија, на којој је предвиђено и обраћање званичника, биће одржана у 18.00 часова, најављено је из ресорног министарства.

За сутра у 9.00 часова планирано окупљање грађана испред Спомен цркве у Миљевићима, затим полазак аутобуса у Сарајево. У 10.00 часова најављена је мирна шетња са упаљеним свијећама и цвијећем бившом Добровољачком улицом, затим повратак у Источно Сарајево гдје ће у 11.00 часова бити служен парастос у Спомен цркви у Миљевићима, а у 12.00 часова полагање цвијећа на Спомен крсту у Војничком гробљу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је очекивање да ће обиљежавање страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици протећи мирно како би се ојачала нада да ће доћи до процесуирања тог злочина.
        
"Добровољачка је још једна отворена рана имајући у виду чињеницу да за те злочине нико није одговарао и ове године то морамо обиљежити у миру и у нади да ће правда морати да буде задовољена", рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић подржао је одлуку владиног Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова да се и ове године, на достојанствен начин, обиљежи страдање припадника ЈНА, поручивши да је то дужност и обавеза како се злочин никада не би поновио.
        
Предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић увјерен је да ће овогодишње обиљежавање скупа у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву проћи достојанствено, како то и приличи помену на убијене, а министар Ђокић рекао је да би спречавање обиљежавања скупа на мјесту страдања у Сарајеву послало нову поруку о односима у БиХ, што би значило да је "подијељена у двије државе".

"Ако ми не можемо слободно отићи у свој дио државе, без обзира коме се то свиђало или не, и обиљежити страдање на мјесту гдје се оно десило, онда то значи да нисмо у једној држави", рекао је Ђокић, коментаришући најављене протесте Бошњака у Сарајеву.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се почетком маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ. Безбједност војника гарантовао је тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић.

Међутим, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута. У периоду од неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је више од 200 заробљено. Први напад извршен је 2. маја, нападом на касарну ЈНА.

 

 

Извор: срна