ПОЧЕТАК СУЂЕЊА 19. АПРИЛА

Silos

САРАЈЕВО, /СРНА/ - Читањем оптужнице и изношењем уводне ријечи Тужилаштва БиХ 19. априла почеће суђење осморици оптужених за злочин почињен над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју општине Хаџићи.

На статусној конференцији уочи почетка суђења Тужилаштво БиХ је најавило да ће у доказном поступку саслушати 273 свједока и уложити 1.739 материјалних доказа.

Тужилац Марјан Погачник рекао је да је до сада осам свједока тражило да свједочи под мјерама заштите.

"Тужилаштво је свјесно да је ово енормно велики број свједока које желимо да испитамо. Ипак, морам да кажем да оптужница обухвата период од маја 1992. до јануара 1996. године, да помиње три затвореничка објекта, те да се злочин догодио на великом географском подручју. Стога, молим Суд да прихвати оволики број свједока, јер они су Тужилаштву неопходни како би доказали наводе оптужнице", објаснио је Погачник.

Одбране оптужених на статусној конференцији нису износиле план извођења доказа, али су дали примједбе на велики број најављених свједока оптужбе.

"Са оволиким бројем свједока суђење би трајало пет или шест година. Сматрамо да се са трећином свједока може постићи исти ефекат, те молимо Суд да изађе у сусрет одбрани и наложи Тужилаштву да овај предмет учини ефикаснијим", рекла је Васвија Видовић, адвокат оптужених Ђелиловића и Човића.

Суд БиХ одлучио је да уважи молбу одбране, те наложило Тужилаштву да редуцира број свједока на пола, а да међу њима остави само оштећене, пренио је Бирн.

Оптужница терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера за злочине против цивила и ратних заробљеника у логору "Силос" и другим објектима на подручју општине Хаџићи.

Они су, како се наводи у оптужници, од 1992. до 1996. године учествовали у системском удруженом злочиначком подухвату, у оквиру којег су починили злочине против цивила и ратних заробљеника српске националности.

Према оптужници, Ђелиловић је у то вријеме био предсједник Скупштине општине, Кризног штаба и Ратног предсједништва општине Хаџићи, Фадил Човић начелник Станице јавне безбједности (СЈБ) Хаџићи и члан Кризног штаба, а Мирсад Шабић командир Полицијске станице Пазарић.

Бећир Хујић је био управник, као и замјеник управника логора "Силос", а исте функције обављао је и Халид Човић. Шериф Мешановић је, према оптужници, био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у магацину у касарни "Крупа", а Нермин Калембер стражар у "Силосу".

Оптужени су ухапшени 22. новембра 2011. године, од када се налазе у притвору.

 

 

Извор: срна