ПОЧЕЛА ЕКСХУМАЦИЈА МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mandic.jpgСАРАЈЕВО, /СРНА/ - На сарајевској градској депонији у Бућа Потоку јучер је почела ексхумација велике масовне примарне и секундарне гробнице, изјавио је предсједник Удружења породица заробљених и несталих лица Сарајевско–романијске регије Милан Мандић. Мандић је новинарима рекао да није ријеч о класичној депонији, већ о масовној гробници и мјесту ратног злочина. 

Он је додао да у Удружењу имају сазнања да је на овој депонији закопано више десетина Срба из Сарајева који су остали лојални тадашњој БиХ. 

"Ту лојалност су платили животом и завршили су под смећем, дебљине 27 до 32 метра", рекао је Мандић и додао да су на основу сазнања прије два мјесеца почели са пробним копањем, када су дошли до података да је ријеч о масовној гробници. 

Мандић вјерује да је на овој депонији завршила већина сарајевских Срба убијених током рата, а ријеч је о 350 српских цивила из свих сарајевских општина, који се данас траже. 

"Надам се да ћу овдје наћи и свога оца који је убијен у Неџарићима, у Добрињи пет", истакао је Мандић. 

Мандић је напоменуо да је био и код бившег генералног директора Јавног комуналног предузећа "Рад" Мирсада Кебе, који је ту дужност обављао од 1990. до 1995. године, те да му је он рекао да су његове ингеренције тада биле одузете од локалних команданата, не желећи да их именује. 

Према његовим ријечима, и Мирсад Кебо сноси велику одговорност за ово што је урађено на депонији у Бућа Потоку. 

"Ово је државни злочин над становништвом српске националости, јер је све системски рађено, од политичког, па до војног и полицијског врха", нагласио је Мандић. 

Новинарским екипама и породицама несталих сарајевских Срба није дозвољен приступ депонији, гдје се врши ексхумација. 

Мандић је рекао да је Тужилаштво БиХ дозволило да новинарске екипе сниме ексхумацију, али да је директор депоније забранио улазак. 

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић рекао је да ће ово ископавање на депонији трајати више мјесеци, јер су ту и примарне и секундарне гробнице. 

Он је подсјетио да су приликом пробног ископавања пронађени скелетни остаци, те да се очекује да буде пронађено неколико десетина тијела убијених. 

"Очекујемо да нађемо неколико десетина тијела убијених, који су на ову локацију довезени искључиво ради сакривања и прикривања ратног злочина", рекао је Мишић. 

Мишић је нагласио да од јутрос нису нашли ништа, јер су радови тек отпочели, те да је Тужилаштво БиХ дало налог за претраживање веће површине и да се нада да ће након ових ископавања бити "завршена прича о депонији". 

Он је истакао да недозвољавање новинарским екипама и породицама несталих Срба да дођу до мјеста гдје се врши ископавање представља јако лошу поруку и политику. 

"Не вјерујем да је то само воља директора депоније", рекао је Мишић и додао да је то институционални одговор на овај рад. 

На питање новинара да ли је и то доказ да још увијек има људи који су изнад Суда и Тужилаштва БиХ, које је дозволило да новинарске екипе дођу на лице мјеста, Мишић је одговрио: "Наравно да има, нажалост". 

Милена Кулина, која тражи супруга Анђелка, којег су из стана на Алипашину Пољу 20. маја 1992. године око 11.00 часова одвели припадници Зелених беретки, рекла је да му се од тада губи сваки траг. 

Она је нагласила да су јој "поштени људи" у Сарајеву рекли гдје јој је муж убијен, али да његове посмртне остатке није нашла. 

Кулина се запитала када ће Тужилаштво БиХ предузети нешто и казнити злочинце, који су им познати. 

Она је испричала да јој је и син Драгослав Кулина настрадао 1995. године и да су јој предали његово тијело, а након 12 година је установљено да није сахранила свог сина, већ другог младића из Братунца. 

Миленко Арсенијевић, који тражи брата Јова, који је са још седам Срба почетком 1992. године одведен из куће у близини депоније, рекао је да ово више није депонија смећа, већ депонија српских цивила. 

Он је нагласио да му је брата Убио Рамиз Заим, који је послије извршио самоубиство, под пријетњом да не открије саучеснике. 

"Имам сазнања да су и испод резервоара који се налази у близини депоније гробови Срба", рекао је Арсенијевић и додао да Суд и Тужилаштво БиХ не смију да санкционишу починиоце.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png