ПАНДУРЕВИЋ: НЕООТОМАНСКА ПОЛИТИКА ЋЕ РАСТУРИТИ БиХ

aleksandra_pandurevic

САРАЈЕВО, 25. АПРИЛА (СРНА) - Негирањем злочина и етничког чишћења над сарајевским Србима, као и њиховог свакодневног шиканирања, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић импплицитно признаје да политичка идеологија коју је утемељио његов отац (Алија) носи неоотоманску методологију покоравања других народа, у овом случају Срба, и таква политика ће растурити БиХ, оцијенила је посланик СДС-а Александра Пандуревић.

''Монструозно је рећи да су у Сарајеву Срби убијали Србе, да су сами себе протјерали из Сарајева. Таква конструкција нам говори да онај ко је то изрекао, у ствари, подржава тај злочин, али нас и упозорава каква је то БиХ по мјери Изетбеговића - унитарна БиХ у којој су Срби раја'', рекла је Срни Пандуревићева.

Она је упозорила да ''онај ко брани злочин, спреман је и да га понови''.

Према њеним ријечима, бошњачки члан Предсједништва БиХ требало би да зна да ће БиХ бити онолико колико се сви у њој осјећају равноправно.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића да су ''поједини Срби 1996. године палили станове, те наговарали своје сународнике да напусте Сарајево'' и да је до напуштања Сарајева дошло под притисцима тадашњих власти Републике Српске, она је подсјетила да је је његов отац Алија тада поручио Србима да ''они који нису носили пушку могу остати у Сарајеву''.

''Који то пунољетни мушкарац у рату није носио пушку? Како су то на Илиџи, у Хаџићима или Илијашу могли остати Срби који су четири године гранатирани, гинули, чија су дјеца убијана на најсвирепије могуће начине, чији су ближњи били затварани и мучени у сарајевским логорима?'', пита Пандуревићева.

Она је ''Изетбеговићу млађем'' препоручила да прочита књигу ''Дневник ратног хирурга'' доктора Миодрага Лазића, који је током рата радио у блажујској болници.

''Лицемјерно је и кад Изетбеговић каже како Срби раде у институцијама БиХ и како их ето тамо нико не шиканира, те да слободно могу ходати Сарајевом. Свиђало се њему или не, док смо у овој БиХ, те институције су и наше и у њима ће радити Срби, и у њима ће се понашати као своји на своме, упркос малтретирању којем су свакодневно изложени'', наглашава Пандуревићева.

Она истиче да се ниједан српски функционер у Сарајеву не осјећа безбједно нити може прошетати тим градом, "и то Изетбеговић не може сакрити ниједном измишљотином".

"Када прочитате на порталима да вас треба убити, набити на колац, разапети итд. само луд човјек може проћи Сарајевом. И да не буде забуне, нико од нас и не осјећа жељу да шета по Сарајеву, нити нас занима тај град, али се не може рећи ни да смо тамо безбједни'', закључила је Пандуревићева.

Изетбеговић је за Алтернативну телевизију изјавио да Срби сасвим комотно живе у Сарајеву и да нико од 4.000 Срба који раде у федералном Сарајеву нема непријатности због тога што су Срби.

Он је навео да у Сарајеву никада није живјело 150. 000 Срба, већ 31 одсто када је тај град бројао 350. 000 становника, а изнио је и тврдњу да су "поједини Срби у Сарајеву 1996. године палили станове и наговарали сународнике да не остану у такозваној Алијиној држави".

 

 

Извор: срна