ПАНДУРЕВИЋ: БиХ НЕМА БУДУЋНОСТ

aleksandra_pandurevic

САРАЈЕВО, 3. МАЈА /СРНА/ - Псовке и вријеђања која су данас у Сарајеву упућена учесницима обиљежавања 20 година од страдања војника ЈНА у Доборовољачкој улици, доказ су да БиХ нема будућност, изјавила је посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Александра Пандуревић.

"Видјели смо да БиХ нема будућност, јер - 20 година након стравичног злочина породицама свирепо убијених у Добровољачкој улици - скандирати да су убице заиста је нешто што сахрањује БиХ", оцијенила је Пандуревићева.

Она је нагласила да је неко исполитизовао случај "Доброваљачка", али да за то није одговорна српска страна.

"Треба се само упитати каква би реаговања била да се било гдје у Републици Српској догоди нешто слично и да се на такав начин спроводе породице бошњачких жртава да обиљеже годишњице страдања", рекла је Пандуревићева новинарима.

Она је напоменула да у Републици Српској сви могу да дођу мирно и достојанствено да одају почаст својим жртвама, без инцидента и негативног скандирања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици, која се почетком маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ. Безбједност војника гарантовао је тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић.

Међутим, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута. У периоду од неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је више од 200 заробљено. Први напад извршен је 2. маја, нападом на касарну ЈНА.

 

 

Извор: срна