Оптужнице за злочин над Србима у Кукавицама

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgТужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица за ратни злочин над српским цивилима у конвоју избјеглица 1992. године у близини Рогатице, саопштено је из ове правосудне институције.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четворице бивших припадника тзв. Армије РБиХ, која их терети за ратни злочин у којем је убијено више од 20 цивила српске националности у мјесту Кукавице, у општини Рогатица.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Емира Драковца из Горажда, запосленог у Оружаним снагама БиХ у чину капетана, те Мухамеда Шишића, Азиза Шуше и Тарика Шишића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мухамед Шишић терети се да је као командант Диверзантског вода, а остали оптужени да су као припадници тог вода тзв. Армије РБиХ, 27. августа 1992. године, координисали и извршили напад на колону српских избјеглица која се кретала из мјеста Јабука, из правца Горажда, према Рогатици.

Напад на цивиле, који су се превозили у више возила почињен је у селу Кукавице, општина Рогатица, када је убијена најмање 21 особа, оба пола, међу којима је било и малољетника, особа старије животне доби, као и мајки са дјецом, више особа је рањено, а извршена је пљачка и паљење имовине коју су избјеглице превозиле.

Емир Драковац терети се да је крајем 1992. године, у општини Фоча, починио ратни злочин убиства и сакаћења сјекиром три жртве, које су мучене и убијене на изузетно суров начин.

Тужилаштво БиХ је, заједно са МУП-ом Републике Српске, спровело темељну истрагу у овом предмету и захваљујући професионалној и доброј сарадњи полиције, тужилаца и истражилаца, прикупљени су докази за подизање оптужнице и процесуирање одговорних особа.

У овом предмету припадници МУП-а РС имали су кључну улогу у прикупљању доказа и исказа свједока ратног злочина у Кукавицама, истиче се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ упутило је према Суду БиХ, оптужницу на потврђивање, а уз оптужницу је прослијеђено више од 200 доказних материјала и предложено испитивање више од 80 свједока оптужбе.

У нападу на цивилни конвој избјеглица 1992. године убијено је више од 20 цивила српске националности, углавном, жена и дјеце, а више десетина је рањено.

Из Тужилаштва БиХ најавили су да ће више информација бити прослијеђено ускоро.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png