Одбио да стреља Србе па завршио у логору "Силос"

silos-ozloglaseni logor.jpg

Коњичанин Сакиб Балић (42), који је у протеклом рату био припадник Хрватских одбрамбених снага (ХОС), тврди да је одбио наређење да стреља све српске цивиле у селу Ферхатлије код Пазарића, те да је због тога неколико месеци заједно са својим саборцима боравио у затворима и логорима Армије БиХ.

Балић тврди да је био затворен у "Силосу", "Челебићима" и ОШ у Коњицу. Каже да су га мучили електрошоковима и да је била спремна његова ликвидација.

Према сведочењима Балића и мештана Срба из овог села, које су посетиле "Независне", злочин у селу Ферхатлије десио се у лето 1992. када је убијен мештанин Шпиро Братић а његова сестра Велинка више пута избодена ножем, од чега је и преминула.

Балић тврди да се у овом селу десило и неколико силовања Српкиња: "Био сам у ХОС-у од почетка рата у Хрватској и када се почело пуцати у БиХ, послали су нас као испомоћ. Ноћ пре напада и 'чишћења' Ферхатлија отишао сам у кућу у којој су били жене и деца и казао Србима: 'Људи, склоните се. Убиће вас усташе и муслимани.' Упозорио сам их јер је наређење било да сви српски цивили буду поубијани", казао је Балић, а већ дан након његовог упозорења у Ферхатлије је послана јединица ХОС-а са којом је био и он.

Кренули смо у акцију, а пре тога сам се напио. Мислио сам неће никога бити у селу јер сам их упозорио. Дођемо на пут и излети човек и пита: 'Шта ви радите у мојој улици?' Њега је тад убио један бојовник, а сестру му је један припадник ХОС-а избо ножем.

Ту су нас одмах ухапсили из Војне полиције 9. брдске бригаде Армије БиХ којом је командовао Незир Кадић. Ми из ХОС-а све време били смо под командом 9. брдске бригаде и Армије БиХ. Очигледно је била намештаљка да нам се освете што нисмо извршили стрељања...Затворени смо само јер нисмо желели да починимо злочин. Злочина је било, али нека одговарају они који су криви", каже Балић, истакавши да о својим сазнањима није разговарао са истражитељима, али да се не крије и да га могу контактирати.

У Ферхатлијама код Пазарића ретки су мештани Срби који и даље живе ту, и нерадо говоре о злочинима. Пре рата су живели Срби и Бошњаци.

"Све се раселило, углавном у Америку. Ја нигде нисам ни ишао. Имам чист образ. Ја сам да се сазна истина и то сам рекао и инспекторима СИПА. Има сада пуно лажи. Ја сам био у 'Силосу'. Међутим, први ћу сведочити за једног од ухапшених да ми је ваљао", казао је мештанин Ферхатлија, који није желео да му се објави име.

Нермин Мангић Манга, један од ратних челника Војне полиције у Коњицу, истиче да ће након хапшења челника цивилне и војне власти у Хаџићима многа дешавања почети да се откривају.

"Чим СИПА почне озбиљно да ради свој посао одмах се многи успаниче и тресу од страха. Сакиб Балић је један од њих. У Ферхатлијама су се десила убиства и силовања... Припадници ХОС-а су због тога били хапшени. Балић тврди да их је спасио а видите да су људи убијени, а жене силоване. Има неких сведока из ХОС-а који Балића директно оптужују за злочин. Нека званични органи раде свој посао и свако нека одговара за оно шта је урадио", казао је Мангић.

 

 

Извор: vesti-online