ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА

СОКОЛАЦ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Служењем литургије у цркви Светог пророка Илије, помена у спомен соби и полагањем вијенаца на централном спомен обиљежју данас је на Сокоцу обиљежена крсна слава Борачке организације Републике Српске - Митровдан.
Предсједник Скупштине соколачке Борачке организације Жељко Лалић рекао је да са подручја ове општине у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 286 бораца.
"Много српске крви наше браће проливено је да бисмо имали РС која има атрибуте државе. Први пут имамо државу са лијеве стране Дрине и наш задатак је да је чувамо, бранимо, развијамо и да оставимо нашој дјеци да и они његују ову светињу коју смо створили", рекао је Лалић.
Протојереј ставрофор Милорад Љубинац рекао је на славској свечаности да су борци утемељивачи, оснивачи и чувари Републике Српске.
"Ово је моменат када имамо разлога да славимо крсну славу у миру, љубави и слози и потребу да се сјетимо погинулих бораца, које не смијемо заборавити", рекао је протојереј Љубинац.
Вијенце су на централном спомен обиљежју, на коме је уписано 1 250 имена погинулих бораца сарајевско-романијске регије у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, положиле делегације града Источно Сарајево, општине Соколац и Борачке организације.
Помен у спомен соби у којој се налази 930 фотографија погинулих бораца служили су локални свјештеници.
Обиљежавању крсне славе у Парохијском дому, гдје је обављено ломљене славског колача и приређен славски ручак, присуствовали су потпредсједник Народне скупштине РС Сњежана Божић, замјеник градоначелника Источног Сарајева Драган Цвијетић, директори овдашњих предузећа, породице погинулих бораца, борци и други гости.

 

Извор: срна