ОБИЉЕЖЕНА 21 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА ЦВИЈЕТИЋА

Служен парастос на гробу Зорана Цвијетића
Служен парастос на гробу Зорана Цвијетића

У Источном Новом Сарајеву данас је положено цвијеће и прислужене су свијеће код спомен обиљежја Зорану Цвијетићу, првом начелнику Центра служби безбједности /ЦСБ/ Сарајевско-романијско-бирчанске регије, који је погинуо прије 21 годину.

Припадници Центра јавне безбједности Источно Сарајево, заједно са ветеранима служби безбједности Републике Српске, борцима Војске Републике Српске и представницима града и општина у саставу Источног Сарајева, одали су почаст код спомен-обиљежја које је подигнуто на мјесту Цвијетићеве погибије. 

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске - подружница Источно Сарајево, Радован Пејић подсјетио је да је Цвијетић био један од оснивача Министарства унутрашњих послова Републике Српске и један од најмлађих начелника центара служби безбједности. 

"Стално је био у покрету на свим ратиштима широм Српске. Цвијетић је један од првих који је предао рапорт приликом формирања МУП-а Републике Српске на Сокоцу 4. априла 1992. године и од тада су званично почели функционисати полиција Републике Српске и Министарство унутрашњих послова", рекао је Пејић. 

Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске, каже Пејић, увјерено је у то да би Цвијетић, да је остао жив, и даље унапређивао рад полиције, те је захвалио за чињеницу да је МУП Републике Српске сачуван и да је данас један од гараната постојања Републике Српске. 

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да је Цвијетић још прије избијања рата схватио шта чека српски народ и на вријеме почео да обавља значајне функције у МУП-у тадашње САО Романија. 

"Након избијања рата дао је све од себе да се заштити српски народ на овом подручју, да остане да живи овдје и, нажалост, у тој својој мисији овдје је положио живот", рекао је Лалић. 

Он каже да је обавеза Борачке организације Републике Српске да и данас буде са Удружењем ветерана служби безбједности, које је колективни члан Борачке организације, да би се изборили за све оно што борачке категорије заслужују да имају 20 година након рата. 

"Са мало људскости и добре воље многе ствари се могу ријешити. Имамо наду у нову руководство Борачке организације Српске које је довело до јединства Борачке организације и почиње да гради партнерски однос са властима", истакао је Лалић. 

Зоран Цвијетић погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици од снајперског хица са брда Мојмило. 

За начелника Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије именован је у априлу 1992. године, а учествовао је и у стварању Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Прије рата био је начелник Станице јавне безбједности Соколац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА ЦВИЈЕТИЋА - Jadovno 1941.