ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

Мали Зејтинлик

СОКОЛАЦ, 16. ЈУНА /СРНА/ - Служењем помена за погинуле борце и полагањем цвијећа на централни крст на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу данас је обиљежен Дан одбране сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић подсјетио је да је одбрана сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату почела 15. јуна 1995. године, када је "сломљена" непријатељска офанзива муслиманске војске. 

Ђокић је рекао да је у борбама у овој регији, које су вођене од 1992. до 1995. године, животе положило 4.000 бораца, док је више од 3.700 рањено, што говори о херојству и одлучности српског народа да одбрани право на слободу и простор на коме је вијековима живио, као и право на равноправност и постојање Републике Српске. 

Он је напоменуо да се српски народ у тој борби одлучно супроставио непријатељким снагама, које су жељеле да га покоре и успоставе државу по својој мјери, али у томе нису успјеле. 

Ђокић је подсјетио да је из те херојске борбе српског народа настала Република Српска, у којој се данас слободно и равноправно живи. 

"Жртве које су погинуле за Републику Српску морају се вјечно поштовати и морамо са највећим пијететом долазити на мјесто њихог страдања и херојских борби", рекао је Ђокић. 

Он је подсјетио да је Влада Српске покренула програм стамбеног збрињавања борачких категорија за који је до сада издвојено 70 милиона КМ, док је ријешено стамбено питање за 2.780 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. 

Ђокић је навео да је преостало ријешити стамбено питање за још око 2.400 породица, те најавио да ће програм бити настављен у овој години. 

"Све породице требале би бити стамбено збринуте током ове и наредне године", рекао је Ђокић и додао да Република Српска сваке године издваја више од 200 милиона КМ за борачку популацију. 

Он је навео да су у Српској установљена права за борачку популацију по разним основама кроз надокнаде за војне инвалиднине, породичне пензије, борачки додатак и друго. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз рекао је да је одбрана сарајевско-романијске регије једна од најважнијих битака извојеваних у одбрамбено-отаџбинском рату, која је одредила судбину овог подручја и Републике Српске. 

Ћургуз је подсјетио да је такозвана Армија БиХ сконцентрисала своје нападе према Дрини, али да су српски борци спријечили непријатељске снаге у тој намјери. 

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца служен је парастос за погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату. 

Вијенце на централни крст на "Малом зејтинлику" положили су изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, делегација Владе на челу са предсједником Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Петром Ђокићем, Народне скупштине Српске, као и делегација српских представника у институцијама БиХ. 

Вијенце су положили и представници Амбасаде Србије у БиХ, делегација Борачке организације Српске, заједничка делегација Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, ратних војних инвалида и логораша, општина са подручја града Источно сарајево, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и други. 

На Војничком спомен-гробљу "Мали зејтинлик" сахрањено је 956 погинулих бораца са подручја сарајевско-романијске регије у одбрамбено- отаџбинском рату. 

Обиљежавању Дана одбране сарајевско-романијске регије присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија, начелници општина из састава града, породице погинулих бораца и други гости

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png