НАПАД НА КОЛОНУ ЈНА СМИШЉЕН ЗЛОЧИН

rajko_banduka

БАЊАЛУКА, 4. МАЈА /СРНА/ - Пензионисани заставник ЈНА Рајко Бандука, некадашњи ађутант команданта Друге војне области генерала Милутина Кукањца, изјавио је да напад на колону у сарајевској Добровољачкој улици 3. маја 1992. године био смишљен и добро организован злочин за који су одговорни највиши цивилни, војни и полицијски званичници тадашње републике БиХ.

Он је за "Прес РС" навео да се тог дана налазио у задњем дијелу колоне, која је у једном тренутку пресјечена на пола и нападнута, нагласивши да је са мјеста на којем се налазио и гдје је заробљен јасно могао видјети насумична убијања, рањавања и малтретирања његових колега, као и злочинце који су то чинили.

"Видио сам када су пуцали у официре и војнике у санитетском возилу, које се након тога издвојило из колоне и кренуло према њеном челу. Извлачили су нас из аутомобила, неке су скидали до гола и тукли, а потом нас пребацивали преко Принциповог моста", навео је Бандука.

Он је нагласио да су се нападачи понашали по прецизно утврђеној команди и знали су да немају много времена да је изврше.

Бандука каже да је згрожен одлуком о обустављању истраге против осумњичених за злочине у нападу на колону ЈНА.       

Коментаришући јучерашње увреде и псовке упућене породицама жртава и званичницима Републике Српске који су положили цвијеће и прислужили свијеће у Добровољачкој, Бандука каже да се осјећао горе него 3. маја 1992. године.

"То су нам приредиле `Зелене беретке`, међу којима је било и злочинаца који су нас убијали прије 20 година. Сигуран сам да би они и данас чинили исто јер за њих, очито, нема ни суда ни закона", истакао је Бандука.

 

 

 

Извор: срна