МУП ЋЕ ПОДНИЈЕТИ ПРИГОВОР НА ОДЛУКУ ТУЖИЛАШТВА

stanislav_cadjo.jpg

БАЊАЛУКА, 25. ЈАНУАРА (СРНА) - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је да ће МУП РСрпске у наредних осам дана поднијети приговор на наредбу Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у случају ''Добровољачка'', истакавши да је изненађен квалификацијом да је конвој ЈНА представљао закониту мету.
       
Према његовим ријечима, конвој ЈНА кретао се према плану који је унапријед договорен и са онима који су отворили ватру, и то у периоду када није било проглашено стање непосредне ратне опасности, нити ратно стање. "Конвој се кретао у формацији која није офанзивног карактера. Имајући то у виду, таква квалификација је увредљива", рекао је Чађо.
       
Чађо је додао да ће тражити одговор на питање на основу којих доказа је Тужилаштви БиХ донијело одлуку о обустављању истраге против 14 лица за напад на конвој ЈНА, нагласивши да хипотетички постоји могућност да Тужилаштво није све доказе ни разматрало.

"МУП РС је у овом случају упутио гомилу доказног материјала различитог карактера. Прву кривичну пријаву везану за предмет Добровољачка МУП РС је поднио 1996. године, 2005. године је сачињен извјештај, а 2007. године допуна извјештаја. У међувремену смо реаговали на све захтјеве Тужилаштва БиХ који су се односили на било који карактер провјере", подсјетио је Чађо.

Он је истакао да је МУП РС одговорно и професионално прикупљао и достављао доказни материјал.

"Имали смо примјера да се користе различити аршини за доказивање злочина, углавном на основу тога да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак", рекао је Чађо синоћ за Алтернативну телевизију.

Он је навео да подржава иницијативу СНСД-а и СДС-а да парламенту БиХ упути приједлог закона о укидању Суда и Тужилаштва БиХ, јер те правосудне институције нису испуниле своју улогу.

"Оне су дио једне потпуно лоше реформе у правосудном систему", рекао је Чађо.

 

 

Извор: срна