МОГУЋЕ ДА ХАШКИ СУД НАПРАВИ РЕВИЗИЈУ ИЗВЈЕШТАЈА О САРАЈЕВУ

janko-velimirović

БАЊАЛУКА, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић изјавио је да постоји могућност да Хашки трибунал направи ревизију досадашњих извјештаја о Сарајеву.
Велимировић је навео да је један тим Хашког трибунала недавно боравио у Сарајеву и да су били изненађени када су видјели гдје се налази пијаца Маркале и распоред зграда око ње, тако да постоји могућност да Трибунал направи ревизију досадашњих извјештаја о Сарајеву.
Према његовим ријечима, то би отворило могућност за ревизију суђења генералу Станиславу Галићу и осталим официрима Сарајевско-романијског корпуса који су осуђени због Маркала.
Велимировић је рекао за "Прес" да изјава бившег специјалног представника УН за бившу Југославију Јасушија Акашија да је остало нејасно ко је одговоран за злочин на Марклама, почињен у фебруару 1994, не представља ништа ново.
"Он /Акаши/ није рекао ништа ново, јер је одмах изражавао сумњу у извјештај о томе да су Срби гранатирали Маркале, а у јуну 1996. године признао је да је постојао и тајни извјештај УН у којем се јасно наводи да су муслимани одговорни за тај напад", рекао је Велимировић.
Он је подсјетио и на Акашијеву изјаву да постојање тог извјештаја никада није била тајна, јер су многи новинари њиме располагали, али да извјештај није објелодањен зато што је требало бомбардовати Србе и натјерати их да повуку тешко наоружање око Сарајева.

 

Извор: срна