МАЛТРЕТИРАЊЕ ЗАТВОРЕНИХ СРБА У ХАЏИЋИМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgСАРАЈЕВО, 19. ЈУНА /СРНА/ - На суђењу за злочине почињене на подручју општине Хаџићи, свједок Тужилаштва БиХ Предраг Капетина описао је какао је током три и по године заточеништва испитиван, ударан и вођен на радове.


Капетина је рекао да је 9. јуна 1992. ухапшен и одведен у Основну школу "Девети мај", гдје су га Менсур Човић и Милан Божић испитивали о оружју.

"Лоше су се понашали и пар пута су ме ударили. Говорили су да неко оружје јесте моје", рекао је Капетина и додао да не зна тачно у чијој је надлежности била школа, али да зна да је у том објекту видио командира полиције Мирсада Шабића.

Након шест дана проведених у школи, Капетина је, како је рекао, заједно са још неколико особа пребачен у "Силос", гдје је по доласку видио управника Бећира Хујића, преноси БИРН.

Капетина је рекао да Хујић није био управник "Силоса" све вријеме његовог заточења, већ да је ту било још особа. Он је навео да су стражари у "Силосу" малтретирали и тукли затворенике, те да су то радили по наредби управника.

"У првом периоду, у `Силос` могао је ући ко год је хтио, јер није било катанца. Па дође војска, неке жене… Дође, налупа, а онда управник пита ко је то урадио – као, не зна ко је то, а ми код њега", испричао је свједок.

Крајем децембра 1992. године са групом затвореника из "Силоса" пребачен је у "Крупу", гдје је управник био извјесни Шера. Капетина је додао да су услови боравка у овом објекту били бољи.

Испричао је и како је током заточеништва радио разне физичке послове, те да је вођен и на друге локације да ради, а понекад и на прве борбене линије.

Капетина, који је свједочио путем видео-линка из Аустралије, рекао је да је пуштен 19. јануара 1996. године.

За злочине почињене у "Силосу", касарни "Крупа" и Основној школи "Девет мај", Шабић и Хујић су оптужени заједно са Мустафом Ђелиловићем, Фадилом Човићем, Незиром Казићем, Халидом Човићем, Шерифом Мешановићем и Нермином Калембером.

Према оптужници, Шабић је био командир Полицијске станице у Пазарићу, Хујић управник и замјеник управника "Силоса", а исте функције обављао је и Халид Човић. Мешановић је био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у касарни "Крупа", Калембер стражар у "Силосу". Остали су били припадници цивилне, војне и полицијске власти.

Суђење ће бити настављено 26. јуна.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png