КОШАРАЦ: ПОРАЗНО ДА САРАЈЕВО 20 ГОДИНА ИГНОРИШЕ ЧИЊЕНИЦЕ

Staša Košarac

САРАЈЕВО, 2. НОВЕМБРА (СРНА) - Поразно је за БиХ да званична сарајевска политика 20 година игнорише чињенице шта се десило у Добровољачкој улици у мају 1992. године, поручио је шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.
Коментаришући приједлоге из Федерације БиХ (ФБиХ) да се у Добровољачкој подигне спомен-обиљежје у сјећање на "легалну" и "легитимну акцију против непријатељске војске", Кошарац је рекао да Република Српска не жели ништа друго него истину.
"Треба да се напокон фокусирају на истину да се колона ЈНА мирно повлачила из контаминираног Сарајева и да је приликом повлачења, у Добровољачкој улици, напала тзв. Армија БиХ", истакао је Кошарац у изјави за Срну.
Према његовим ријечима, проблем је што Сарајево жели да минимизира догађаје у Добровољачкој и што жели да се то представи као легитиман чин тзв. Армије БиХ.
"Споменик који ми тражимо није само споменик Србима страдалим у колони ЈНА у повлачењу, већ и Хрватима, и Бошњацима и другима, јер је то била војна формација мултиетничког састава", нагласио је Кошарац.
Он је рекао да српска страна има пуно право да се сва мјеста на којима су страдали Срби видно обиљежи спомен-плочом, не само у Добровољачкој улици, него и у Пофалићима и Жучи у Сарајеву, али и Тузли и другдје.
"Не ради се о провокацији, већ имамо обавезу према жртвама и њиховим породицама. Ми од тога нећемо одустати", поручио је Кошарац.
Министарство за борачка питања Кантона Сарајево и Фондација за истину, правду и достојанство прослиједили су градоначелнику Сарајева Алији Бехмену своје верзије текста за спомен-обиљежје у Добровољачкој улици, сада Улици Хамдије Крешевљаковића.
У оба текста се напад на колону ЈНА у Добровољачкој карактерише као "легална" и "легитимна" акција против "непријатељске војске", при чему се не слажу подаци о броју погинулих припадника ЈНА - Кантонално министарство за борачка питања наводи да их је погинуло седам, а Фондација пет.
У напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године је, према српским изворима у БиХ, убијено више од 40 војника и официра.
Напад су на превару, кршећи договор о мирној евакуацији, извршили припадници муслиманске Територијалне одбране, полиције и паравојних формација "Зелене беретке и "Патриотска лига".
Према подацима МУП-а Републике Српске, у том нападу су убијена 42 припадника ЈНА и цивила, међу њима пет официра, 73 особе су рањене, а 215 заробљено или отето.

 

 

Извор: срна

Додајте коментар