KОРМАKОВА ОДАЛА ПОЧАСТ УБИЈЕНИМ СРБИМА У ЛЕДИЋИМА

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак код спомен-обиљежја страдалим Србима из Ледића
Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак код спомен-обиљежја страдалим Србима из Ледића

Амбасадор САД у БиХ Морин Kормак посјетила је спомен-обиљежје у селу Ледићи, општина Трново, и одала почаст за 24 српске жртве убијене у јуну 1992. године.

 

Kормакова је обишла спомен-обиљежје јуче, у оквиру настојања да се широм БиХ ода почаст свим цивилним жртвама минулог рата, саопштено је из америчке Амбасаде у БиХ. 

 

Kормакова је имала прилику да поразговара са једним од преживјелих мјештана о догађајима из прошлости, као и о изазовима са којима се он и његова породица и данас суочавају. 

 

Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили 24 српска цивила у селу Ледићи - најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милан Тешановић - 18 мјесеци. 

 

У злочиначком походу комшија убијено је 10 чланова породице Васић, деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Kењић и Слађана Секулић. 

 

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Kостури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. 

 

Према извјештају Министарства унутрашњих послова Републике Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

свједочење о убиству породице тешановић из села ледићи

Ледићи - Помен за убијене српске цивиле - Jadovno 1941.

Ледићи: Помен за 24 убијена српска цивила - Jadovno 1941.

Сарајево - Романија - Jadovno 1941.