КОЛОНА КРЕНУЛА КА ДОБРОВОЉАЧКОЈ

srna

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. МАЈА /СРНА/ - Испред Спомен-цркве у Миљевићима, у Источном Сарајеву, јутрос је пут Добровољачке улице у Сарајеву, гдје је прије 20 година извршен злочин над припадницима бивше ЈНА који су се повлачили из овог града, кренула колона аутобуса са члановима породица убијених, преживјелима, те званичницима Републике Српске и локалних власти како би на мјесту злочина одали почаст жртвама.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици Велимир Дуњић обишао је претходно маршруту којом ће се кретати колона и мјесто на којем ће бити положено цвијеће и упаљене свијеће у помен на страдале.

"Федерална полиција распоређена је на својим позицијама, а саобраћај ће за вријеме мирне шетње са цвијећем и упаљеним свијећама бившом Добровољачком улицом бити обустављен и усмјерен на друге правце", рекао је Дуњић Срни.

Према његовим ријечима, представници МУП-а Кантона Сарајево дали су увјеравање да је ситуација безбједна и да ће скуп протећи достојанствено и мирно.

Дуњић је истакао да кантонални МУП у Сарајеву нема званичну најаву евентуалног окупљања припадника бивше Армије БиХ и бошњачких паравојних формација на мосту Дрвенија, у непосредној близини мјеста страдања војника ЈНА у Доборовољачкој улици.

"Наш скуп је најављен и одржавамо га у духу Закона о јавном окупљању МУП-а Кантона Сарајево", рекао је Дуњић и додао да очекује да ће све проћи без проблема.
       
Координација борачких организација Кантона Сарајево путем федералних медија најавила је за исто вријеме на мосту Дрвенија помен страдалим припадницима бивше Армије БиХ.

Обиљежавању 20 година од страдња припадника ЈНА у Добровољачкој улици присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пут Добровољачке кренуло је и више народних посланика у Народној скупштини Српске, представника Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, као и амбасадор Србије Нинослав Стојадиновић, те представници локалних власти и представници Борачке организације и удружења породица страдалих и несталих у рату.

 

Извор: срна