ИСТРАЖИТИ САРАЈЕВСКЕ ЗАТВОРЕ И МУЧИЛИШТА

ТРЕБИЊЕ, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Сарајевски затвори и мучилишта у којима су Срби убијани и на најсвирепији начин мучени још нису истражени, а међународна заједница штити налогодавце и непосредне извршиоце тих злодјела - рекао је Срни Коста Косовић, један од заточеника у Сарајеву током рата.
"У Сарајеву је кроз 126 подрумских мучилишта од априла 1992. године до половине 1993. године прошло око 10 000 Срба, а непосредно након изласка из њих убијено је или умрло око 5 500 лица", навео је Косовић.
Он је истакао да се "ти зликовци и убице који су се иживљавали над затвореницима сада сасвим неометано и слободнео крећу по Сарајеву", те да нису ријетке ситуације када оде у Сарајево и сретне их на улици, што је велика неправда.
"За мене нису битна имена убица, већ налогодаваца и они који су то све организовали, а то су били Алија Изетбеговић, Харис Силајџић, Ејуп Ганић и људи окупљени око њих", каже Косовић присјећајући се и неких од непосредних убица у заворима Сенада Џанановића, те Зорана Гламузине, који је, како каже, био комадант војне јединице армије РБиХ.
"Његова војска је починила највећа злодјела. Када би се враћали са борбених линија и стража у ноћним часовима долазили су у подруме и вршили страшне тортуре над нама, којих ме је страх и присјећати се", каже Косовић и додаје да је у два мучилишта за 31 дан боравка смршао 22 килограма.
Он додаје да су заточеници често били црни од удараца, да су им зубе ломили, газили по њима, жене силовали, клали, убијали и најстрашније тортуре проводили.
"Неке су на смрт пребијали, одбијали им бубреге па их враћали у станове да би дјеловало као да су умрли природном смрћу", каже Косовић.
Косовић додаје да су њега 19. јуна 1992. године из стана одвели армија РБиХ и полиција по наређењу тадашњег крњег Предсједништва БиХ као и многе друге цивиле, напомињући да су у сарајевским подрумима затварани старији људи и жене који нису били ни дана на борбеним линијама.
"Највећа неправда и бол за све нас преживљеле и за породице убијених је што велике силе штите муслимане, налогодавце свих ових злодјела и што се не посвећује довољно пажње страдањима српског становништва у односу на страдања друга два народа", рекао је Косовић.
Тужилаштво БиХ осумњичило је Бесима Мудеризовића и Рамиза Авдовића да су 1992. године починили ратни злочин против српских цивила у војном затвору смјештеном у бившој касарни "Виктор Бубањ" и у Централном затвору у Сарајеву.
Мудеризовића и Авдовића ухапсили су 20. октобра на подручју Сарајева припадници Агенције за истраге и заштиту, по налогу Тужилаштва БиХ. Суд БиХ одредио им је једномјесечни притвор.
Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да ће се процесуирањем ухапшених због злочина у логору "Виктор Бубањ" доћи до најодговорнијих за формирање логора и затвора за Србе у Сарајеву.

 

Извор: срна