ИСТИ ЉУДИ ОДГОВОРНИ ЗА НАПАД И ОБУСТАВЉАЊЕ ИСТРАГЕ

Dobrovoljacka.jpg

БЕОГРАД, 19. ЈАНУАРА (СРНА) - Бивши пуковник ЈНА Ратко Каталина, који је био рањен у Добровољачкој улици током повлачења из Сарајева, сматра да исти људи, који су учествовали у нападу на колону ЈНА, сада одлучују о овом случају.

Каталина је за Радио-телевизију Србије рекао да је колона ЈНА приликом повлачења нападнута из засједе и да су заробили малтене све старјешине и војници, од којих је велики број убијен, један дио заробљен, а један рањен.

"Ја сам био рањен, био сам у средини колоне. Колона се веома брзо зауставила и тај део је наишао на заседу. Нас су истерали из камиона, мени су пуцали у леђа, пуковника Михајловића су убили", присећа се Каталина и не крије огрочење због обустављања истраге.       

Бивши пуковник је на питање да ли је видио припаднике територијалне одбране како пуцају на људе који су рањени лежали на тротоару одговорио потврдно. "Сви су то видели. Ја сам изненађен да неко то не види - постоје снимци, живи људи", каже Каталина.

Према ријечима Каталине, он је добио метак у леђа и био заробљен након предаје.

"Ја мислим да су људи који су то тада изводили, сада у власти, и да они одлучују о томе. Они који су криви да сами себи да суде илузорно је очекивати", истиче Каталина.

Током напада у Добровољачкој улици у Сарајеву, маја 1992. године, приликом договореног повлачења ЈНА, убијена су 42 припадника ЈНА и рањена 73, а њих 215 је заробљено, наводи РТС.

Тужилаштва БиХ одлучило је у уторак да обустави истрагу против Ејупа Ганића, Јована Дивјака и још 12 особа у случају Добровољачка.

Представници Републике Српске оштро су реаговали на одлуку тужилаштва, а МУП РС је најавио да ће одмах по пријему званичног обавјештења о обустављању истраге уложити приговор.

 

 

Извор: срна