ХОЏИЋ И САЛЧИН МАЛТРЕТИРАЛИ ЗАТВОРЕНИКЕ НА ИГМАНУ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgСАРАЈЕВО, 5. ЈУНА /СРНА/ - У наставку суђења за злочин почињен 1993. године на планини Игман прочитани су искази свједока Драгана Вуковића, који је преминуо, а у којима је навео да га је првооптужени Неџад Хоџић малтретирао, а да му је Џевад Салчин одсјекао ухо.


Тужилаштво је прочитало три Вуковићеве изјаве. Свједок је навео да је био припадник Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, те да је након логора "Силос" у Хаџићима, заточен на планини Игман.

"Зука, командир јединице `Зулфикар`, тукао ме је, као и његови војници Неџад Хоџић, Самко и Џеко", пише у исказу.

Вуковић је додао да су га психички највише злостављали Неџад Хоџић, извјесни Ален из Сарајева, те Џеко и Мујо из Гацка.

"Стављали су ми руке на пећ која је била наложена и притиснули су их чизмом", рекао је Вуковић.

Он је испричао како је претучен заточеник Јадранко Главаш, који је потом преминуо, преноси Бирн.

"Највише су га тукли Неџад Хоџић звани Нећко, Нада Томановић, Мујо и Џеко, а касније су га цијелу ноћ наставили тући Кокић, Сабина, Нада", навео је свједок.

Неџла Шехић, бранилац Неџада Хоџића, приговорила је на читање исказа које је Вуковић дао Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ 2007. године и Центру јавне безбједности Источно Сарајево 2008. године.

Вуковић је у исказима испричао како му је на планини Игман извјесни Салчин, звани Струја, одсјекао горњи дио уха, док су се присутни војници томе смијали.

"Касније ме је Салчин патиком ударио по уху које је било замотано завојима, рекавши да ми не требају завоји", појашњава се у исказу.

Неџаду Хоџићу и Џеваду Салчину званом Струја, некадашњим војницима јединице "Зулфикар" такозване Армије БиХ, суди се за злочине почињене 1993. године на планини Игман.

У исказу датом Хашком трибуналу 1997. године, Вуковић је навео да га је Неџад тукао шакама и ногама, те да га је, након што су му ставили руке на врућу пећ, натјерао да са пликовима на рукама вади ексере.

"Нисам могао вадити ексере, па ме је Неџад тукао тупим дијелом сјекире", наводи се у исказу.

Тужилаштво БиХ прочитало је и исказ свједока Салема Чаушевића, који је такође преминуо.

Чаушевић, бивши припадник јединице "Зулфикар", рекао је да је 1993. био стражар на Игману, те да нико од припадника те јединице није за вријеме његове смјене улазио и малтретирао заточенике, мада је чуо да су се неки војници понашали како не приличи понашању војника.

"Понашали су се кабадахијски. Њих четири или пет имали су `магнуме` са колутним добошем", навео је он у исказу датом Тужилаштву БиХ 2013. године.

Суђење ће бити настављено 12. јуна.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png