ХИТАН САСТАНАК СА ОДГОВОРНИМ ЗА ПРОЦЕС ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ

Мирко Вранић

Мирко Вранић

Чланови Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево позвали су на хитан састанак представнике из Републике Српске који се баве процесом тражења несталих, јер су незадовољни најавом да би требало да дође до поновног пописивања посмртних остатака у спомен-костурници у Миљевићима.

Предсједник Регионалне координације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић изјавио је Срни да би
састанак требало да буде одржан у уторак, 21. јула, у Источном Сарајеву.

"Породице које траже своје најмилије не дају да се поново врши антрополошка обрада тијела у спомен-костурници у Лукавици. Породице су незадовољне чињеницом да би се тиме вршио пренос надлежности на нивоу БиХ по том питању", рекао је Вранић.

Он је појаснио да породице које траже своје најмилије не желе дозволити антрополошку обраду док не буде успостављена централна евиденција несталих лица у БиХ која је требало бити успостављена прије пет година.

На састанак који би требало да буде одржан у спомен-костурници у Миљевићима позвани су представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, Вељко Лазић, Мирко Грабовац, те члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

Позвани су и представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, Горан Крчмар и Милко Марић, те Горан Каран из Завода за судску медицину.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић је током прошлог мјесеца упозорио да се ревизија неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама и спомен-костурницама у БиХ не врши у складу са инструкцијом Тужилаштва БиХ, због чега постоји сумња да се манипулише бројем несталих лица.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

сутра обиљежавање дана несталих срба у источном сарајеву

обиљежен дан несталих срба сарајевско-романијске регије

ПРАВОСУЂЕ БиХ КРИВО ЗА ЗАСТОЈ У ТРАЖЕЊУ НЕСТАЛИХ ...

Сарајево - Романија - Jadovno 1941.