ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЧЕТЕ "ПЕТАР ПАНДУРЕВИЋ"

Pale_panorama

ПАЛЕ, 8. ЈУНА /СРНА/ - Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен обиљежја у насељу Станица у Палама данас је обиљежена 20. годишњица од страдања бораца чете "Петар Пандуревић" у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина подсјетио је да је на данашњи дан прије 20 година приликом подмуклог, перфидног и кукавичког напада муслиманских снага на ослабљене српске положаје на Требевићу погинуло 14 бораца припадника чете "Петар Пандуревић".

 

"Након 4. јуна 1992. године, када је извршен напад у Жепи у којем је погинуло 45 српских бораца, 8. јуна је била њихова сахрана. Линије на српским положајима на Требевићу биле су ослабљене што је непријатељ искористио на кукавички начин и извршио напад. Тог дана погинуло је 14 бораца", нагласио је Парађина.

 

Он је додао да је данашњи чин подсјећање на један од најтужнијих дана у ратној историји Пала, али и на херојство српских јунака који су положили животе да би спријечили пробој непријатељских снага на ово подручје.

 

"Нису успјели да проведу мучки и кукавичи план и у томе су спријечни херојским отпором припадника чете која је носила име `Петра Пандуревића`, а који је и сам јуначки погинуо у том нападу", нагласио је Парађина.

 

Он је додао да је 1992. године, орагнизовањем српског националног корпуса и храброшћу српских бораца спријечен планирани трећи геноцид над Србима у 20. вијеку. "Данас не би било ни оволико Срба да није било храбрих бораца који су дали своје животе за стварање Републике Српске", истакао је Парађина.

 

Парастос код спомен обиљежја служио је протојереј-ставрофор Миомир Зекић са локалним свештенством. Вијенце су положили чланови породица погинулих бораца, њихови саборци, представници Борачке организације Пале, руководство општине Пале и Града Источно Сарајево.

 

 

Извор: срна