Ганић:Очекивао сам обуставу истраге

dobrovoljacka.jpg

Сарајево -- Бивши члан Председништва БиХ и један од осумњичених у случају "Добровољачка" Ејуп Ганић каже да је од самог почетка очекивао обустављање истраге.

"Од самог почетка истраге очекиван је овакав резултат, јер је међународна заједница била фактор у Добровољачкој, све договоре смо вршили уз помоћ међународне заједнице", истакао је Ганић.

Он је, како су пренели сарајевски медији, рекао да "Добровољачка" остаје важан историјски датум за БиХ и за Србију, а да ће историчари "вероватно закључити да је то био дан 'Д' када је Босна спасена и дан када је пропао пројекат велике Србије".

"С друге стране, мора се признати да је Београд успео да у ових 20 година наметне међународној заједници Добровољачку као пројект, на којем су ангажовани највиши и најкомпетентнији тужиоци из међународне заједнице, од Хага па до разних међународних тужилаштава, да истражују Добровољачку", додао је Ганић.

Према његовим речима, уместо што истражују случај "Добровољачка", "ти умови треба да се ангажују на процесуирању оних који су направили геноцид у Сребреници, Вишеграду, Братунцу, Приједору, Брчком, Козарцу, Сарајеву...".

"Надајмо се да међународна заједница неће поново упасти у замку на неку нову Добровољачку и да ће, ипак, своје ресурсе усмерити на процесуирање ратних злочионаца против цивила у Босни и Херцеговини, а тих злочина је било близу 200.000", казао је Ганић. 

Тужилаштво БиХ донело је раније данас наредбу о обустави истраге у случају "Добровољачка" против укупно 14 особа, међу којима и против Ејупа Ганића и Јована Дивјака.

Како је саопштено, утврђено је да у радњама осумњичених лица нису садржана обележја кривичног дела. Истрага је обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Тужилаштво је саопштило да је наредба о обустави истраге против осумњичених особа донета након опсежне истраге на основу 352 изјаве сведока, 412 материјалних доказа који укључују документе, видео-записе, пресретнуте разговоре и друге доказне материјале.

Наводи се да је досадашњом истрагом утврђено да је током напада у Добровољачкој улици маја 1992. године у Сарајеву убијено седам и рањено 14 особа, након што су онеспособљене за борбу.


Пре десетак дана медији у Бањалуци су наводили да је тужилаштво БиХ завршило истрагу у случају ,,Добровољачка" и да неће подићи оптужнице за ратни злочин.

Портал "Независних новина" је писао да је истрага у том предмету завршена и да је читав предмет предат у руке Џуда Романа, међународног тужиоца са Новог Зеланда.

Злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву догодио се 3. маја 1992. када су припадници Армије РБиХ, након пресретања колоне припадника ЈНА, која се повлачила из града, убили 42, ранили 73 и заробили 215 војника, официра и цивила.

"Независне новине" су оцениле да ће одустајање од предмета "Добровољачка" бити 'честитка' за 20. рођендан Републике Српске, нови шамар РС и поновно вређање српских жртава.

Тужилаштво БИХ саопштава, међутим, да се истрага у вези с радњама у "Добровољачкој" 1992. године наставља због постојања основане
сумње да је почињено кривично дело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су биле у санитетском возилу.

Наведено је да се наставља истрага о одвођењу дела заробљених војника из колоне ЈНА у просторије ФИС-а, Централног затвора и штаба Територијалне одбране где су, како се указује, злостављани и малтретирани.

"Истрага у вези са овим радњама се наставља са циљем утврђивања одговорности познатих починилаца, те идентификовања осталих извршилаца, као и постојања евентуалне командне одговорности", саопштило је Тужилаштво БиХ.

Истрагу за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године води и српско тужилаштво за ратне злочине, теретећи за те догађаје и Ејупа Ганића и Јована Дивјака. Како је за Б92 речено у српском тужилаштву, истраге у овом предмету се настављају, без обзира на потезе тужилаштва БИХ.

Некадашњи члан Председништва БиХ Ејуп Ганић био је ухапшен 1. марта 2010. године у Лондону на аеродрому Хитроу по потерници Србије, али је суд у Лондону одбио да га изручи Београду уз образложење да он у Србији не би имао фер суђење.

Годину дана касније, 3. марта 2011. године у Бечу је по српској потерници био ухапшен Јован Дивјак, бивши генерал Армије БиХ.

Крајем јула 2011. године, Дивјак је након што га је аустријски суд пустио на слободу, отишао у Сарајево.

 

Извор: B92.net