ГАНИЋ КОМАНДОВАО АКЦИЈОМ

Dobrovoljacka

БАЊАЛУКА, 27. ЈАНУАРА (СРНА) - Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томо Ковач сматра да је у нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици учествовала муслиманска екипа коју је предводио Заим Бацковић, а читавом акцијом командовао је бивши члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић.
       
"Након информације о заробљавању Алије Изебеговића, Ганић је рекао да `треба гађати војнике ЈНА , а да им Изетбеговић није потребан`", рекао је Ковач Срни, коментаришући одлуку Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у случају "Добровољачка".
       
Ковач је рекао да је екипа муслиманских инжењера радила у Фабрици за производњу оружја "Претис" који су заједно са политичким и војним врхом тадашње Републике БиХ директно учествовала у производњи граната и мина са којима су гађали "Маркале".
       
"Чуо сам да се као муслимански балистичар за Маркале појављује Берко Зечевић, али сва екипа из `Претиса` требало би да буде оптужена и приведена правди, јер су убијали свој народ, а зато оптужили Србе", истакао је Ковач.
       
Он је рекао да је одлука Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у случају ''Добровољачка'', као и изјаве неких бошњачких званичника да су војници ЈНА били легитимна мета, знак да је, према њиховом мишљењу, "легитимна мета и предсједник Републике Српске Милорад Додик и цијела Српска".
       
"Након срамне одлуке Тужилаштва БиХ о повлачењу истраге за Добровољачку, испада да су и данас сви Срби легитимни циљ", истакао је Ковач.
       
Према његовим ријечима, пријетње које се упућују предсједнику Републике Српске морају се схватити најозбиљније, наводећи да је велика срећа што Додик иза себе има легитимну и међународно признату Републику.
       
Ковач је рекао да кривицу за једнострано хапшење Срба за ратне злочине сноси Агенција за истраге и заштиту БиХ и поједини представници Срба који раде у заједничким институцијама БиХ.
       
Тужилаштво БиХ је саопштило да је обуставило истрагу у случају ''Добровољачка'' против Ејупа Ганића, Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јована Дивјака и још десет људи за напад на конвој ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, "због тога што та радња сама по себи не представља кривично дјело с обзиром да је конвој ЈНА представљао закониту војну мету".

 

Извор: срна