ФЕДЕРАЛНОМ САРАЈЕВУ СМЕТА СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Све што је српско федералном Сарајеву смета и након 22 године од толиког броја српских жртава који су страдали баш у том граду, саопштено је данас из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије.

У саопштењу, које је потисао предсједавајући Регионалне координације породица несталих Мирко Вранић, истиче се да Срби у Сарајеву нису равноправни. 

"Срби су у Сарајеву страдали јавно, а напаћени Срби који су прошли голготу у сарајевским казаматима и они који су остали без својих најмилијих постављају крст у сјећање на жртве по ноћи /кришом/. Која је то равноправност и једнакост када су жртве у питању?", пита Вранић. 

У саопштењу се наводи да породице из Сарајевско-романијске регије које су изгубиле своје најмилије бранећи свој идентитет подржавају идеју да на Златишту, на истом мјесту гдје је постављен привремени крст, изгради одговарајући спомен-крст са капелом да се могу прислужити свијеће, јер српске жртве које су страдале у Сарајеву на то обавезују. 

"Крст је постављен на српској земљи, зар има неко право из Сарајева и међународне заједнице да оспорава право на православни крст, обиљежје нашег идентитета? Овим саопштењем ограђујемо се од појединаца и разних фиктивних удружења из реда српског народа који овај чин осуђују", пише у саопштењу које је потписао Вранић. 

Током протекле ноћи забиљежен је инцидент, јер је полиција Републике Српске затекла пет лица из Кантона Сарајево у покушају да уклоне крст на Златишту, који је поставио Савез логораша Републике Српске. 

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је раније Срни да је крст на Златишту подигнут као знак сјећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ ТРАЖЕ УКЛАЊАЊЕ КРСТА

У ЛОГОРУ СМРШАО 50 КИЛОГРАМА

КРСТ НА ЗЛАТИШТУ БИЋЕ ПОДИГНУТ