ДОЧЕКАН ЧАСНИ КРСТ ИЗ ЈЕРУСАЛИМА

СОКОЛАЦ, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - У цркви Преподобне мати Параскеве - Свете Петке у соколачком Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик данас је дочекан Часни крст из Јерусалима, који је дарован у помен на погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату сахрањене на овом гробљу и све борце који су животе дали за Републику Српску.

Свештенство Митрополије дабробосанске потом је служило свету литургију поводом славе храма, након чега је преломљен славски колач, а литија је на челу са Часним крстом и барјацима обишла око храма. 

Професор на Богословском факултету у Фочи Владимир Ступар рекао је у бесједи испред храма Свете Петке да је ношење крста хришћанима велика радост. 

Према његовим ријечима, крст је симбол радости, побједе, васкрсења и будућег вијека, а сви они који носе знак крста на себи, носе знамење Божије и благослов Божији. 

"Данас на овоме светом мјесту у храму Свете Петке Параскеве имамо радост и благослове небеске, имамо благослов Свете Петке која се подвизавала у јорданској пустињи, која је цијели живот посветила Богу, љубећи Бога, која се борила са старим човјеком у себи и која је у потпуности остварила Христово Јеванђеље", истакао је Ступар. 

Он је напоменуо да људски живот треба да буде ревносно служење Богу као што је то чинила Света Петка. 

"Њу Црква слави 1.000 година зато што је показала какав човјек треба да буде и да постане, а не као ми данашњи хришћани који смо подлегли искушењима овога свијета, јер смо заборавили на оно бесцјено благо које имамо у Цркви Божијој, заборавили смо да служити Богу јесте највећа част и радост и да је то смисао нашега живота", нагласио је Ступар. 

Он је пожелио да Часни крст из Јерусалима не означава само страдање, већ на првом мјесту васкрсење и радост. 

"Нека та радост сија у срцима и молитвама нашим", рекао је Ступар. 

У духовном програму учествовали су пјесници Биљана Живковић и Мирко Бабић из Београда, дјеца из Велике Хоче и Ораховца са Косова и Метохије који су извели духовне пјесме и други. 

Уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, Часни крст из Јерусалима дарован је храму Свете Петке у помен на 100 година од Првог свјетског рата, Сарајевског атентата и рођења блаженопочившег патријарха Павла.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Дан кад нас је војска одбранила

У ПОНЕДЈЕЉАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ КРСНЕ СЛАВЕ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ

СЈЕЋАЊЕ НА ГОЛГОТУ СРБА ИЗ САРАЈЕВА

Слава цркве на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу