ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ У "ВИКТОР БУБЊУ"

sud-bih

САРАЈЕВО, /СРНА/ - Саслушањем првог свједока Тужилаштва БиХ данас ће бити настављено суђење Бесиму Мудеризовићу, Рамизу Авдовићу и Илијану Николају Винтили, оптуженим за злостављање српских цивила у бившој касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву.

Ова три лица оптужена су да су учествовала у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности са подручја града Сарајева, противзаконито их затварали у бившој касарни "Виктор Бубањ", гдје су били подвргнути намјерном наношењу снажног физичког или душевног бола или патње, повреда физичког интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад, што је имало за посљедицу смрт 18 затвореника.

Мудеризовић је у то вријеме био замјеник управника на петом спрату Централног затвора у Сарајеву и командир војног затвора у бившој касарни "Виктор Бубањ", Авдовић је био командир страже на петом спрату Централног затвора и бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтила је био кувар и стражар у војном затвору у бившој касарни.

Тужилац вјерује да ће исказима 74 свједока, међу којима је 50 бивших заточеника, те два вјештака медицинске струке и једног војног, као и материјалним доказима наведеним у оптужници, доказати да су оптужени починили ратни злочин против цивилног становништва, за шта се терете.

Браниоци оптужених су на рочишту одржаном 22. марта одбацили наводе оптужнице као неоправдане, истакавши да ће током поступка доказати да њихови брањеници нису учествовали у удруженим акцијама против цивилног становништва.

Мудеризовићев бранилац Емир Капиџић рекао је тада да ће извести доказе да су контролу над притворенима имали припадници војске и полиције, те неки цивилни органи, које Мудеризовић није могао контролисати и на њих утицати.

Адвокат Мирза Ковач сматра "жалосним" да је од 25 осумњичених оптужен његов клијент Рамиз Авдовић, који је био стражар. "Доказаћу да он није имао ефективну контролу и да није био у удруженом злочиначком подухвату, већ да су то биле друге особе. То нећемо доказати ми, већ материјална документација Тужилаштва у којој се налазе децидна имена овлаштених особа", рекао је Ковач.

Он је нагласио да је пети спрат Централног затвора у Сарајеву формирала Влада тадашње БиХ на 174. сједници, те да је "нетачно да су затвореници били незаконито прихватани, јер је био формиран Окружни суд".

"Жалосно је што нико од 25 осумњичених особа, које су имале руководну и одговорну улогу, данас није овдје. Међу њима су и судије и тужиоци садашњег Суда БиХ, о чијим именима сада не могу калкулисати, пошто пролазе кроз материјалну документацију. Ако их тужилац позове на директно испитивање, ми ћемо засигурно искористити прилику да их испитамо", рекао је Ковач новинарима по окончању претходног рочишта.

У бившој касарни "Виктор Бубањ" било заробљено најмање 200 цивила српске националности, којима није био саопштен разлог заробљавања, нити је против већине њих вођен кривични поступак. Цивили су физички и психички били злостављани и присиљавани на принудни рад, а 18 затвореника није преживјело.

Почетак суђења тројици оптужених заказан је у 9.00 часова.

 

 

Извор: срна