ДАНАС МИРНА ШЕТЊА И ПАРАСТОС ЖРТВАМА

sarajevo

ИСТОЧНО САРАЈЕВО/САРАЈЕВО, 3. МАЈА (СРНА) - Мирном шетњом са цвијећем и упаљеним свијећама бившом Добровољачком улицом у Сарајеву данас ће бити настављено обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА у овој улици.
       
Након мирне шетње у федералном Сарајеву, која је заказана за 10.00 часова, у Спомен-цркви у Миљевићима у Источном Сарајеву биће служен парастос са почетком у 11.00 часова, док ће у 12.00 часова биће положено цвијеће на Спомен-крсту на Војничком гробљу.

Обиљежавању 20 година од страдња припадника ЈНА у Добровољачкој улици присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
       
Духовно-поетском академијом, која је одржана синоћ у Источном Сарајеву, почело је обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Ђокић је у излагању на овом скупу рекао да су догађаји 2. и 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици преобразили историју у БиХ и на њу ставили печат срама.
       
Он је нагласио да Република Српска не смије и неће заборавити ни овај, као ни многе друге злочине над српским народом почињене у БиХ, иако то неки у Сарајеву желе.

Ђокић је рекао да Срби морају остати упорни у захтјевима за правду која, нажалост, још није стигла починиоце злочина.''Неких починилаца злочина и одговорних више нема, али они који су још живи, који су не само свједоци злочини него су их и наредили, као што су Ејуп Ганић и Јован Дивјак, морају бити свјесни да ће их рука правде стићи", истакао је Ђокић.

Шеф Тима Владе Српске за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Сташа Кошарац рекао је да је прошло 20 година од догађаја у Добровољачкој улици који су разбили сваку илузију да се БиХ може одупријети рату.


Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да су 2. и 3. мај дани када су они који су пуцали на незаштићену колону ЈНА показали право лице и разбили илузију о Сарајеву као јединственом граду.
       
На синоћној академији наступио је Вокални ансамбл "Ихос", који је извео и пјесме "Тијело Христово", "Тебе појем", "Богородице дјево", а потом су Александра Митрић-Штифанић и Илија Мимић извели поему "Задушница регрутима", коју је приредила Дара Секулић.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се почетком маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ. Безбједност војника гарантовао је тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић.

Међутим, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута. У периоду од неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је више од 200 заробљено. Први напад извршен је 2. маја, нападом на касарну ЈНА.

 

Извор: срна