ЧАК НИ МРТВЕ НЕ ПОШТУЈУ!?

dobrovoljacka_2012

БЕОГРАД, 5. МАЈА /СРНА/ - На комеморацији погинулим војницима ЈНА у Добровољачкој, која је недавно одржана у Сарајеву, родбина и пријатељи тугују, док повећа група грађана увредљиво довикује, заправо урла - то је слика БиХ која је претедент за улазак у ЕУ, пише "Политика" у тексту, у којем се оцјењује да је случај "Добровољачка" из маја 1992. године био покушај муслиманске стране да убије тадашњег лидера Алију Изетбеговића и за то оптужи ЈНА.

Војни аналитичар Мирослав Лазански у тексту под насловом "Немамо сви амнезију", који се бави недавном комеморацијом убијеним војницима ЈНА у Добровољачкој, пита се какви су то људи, каква је то средина, да се чак ни мртви не поштују?

У тексту се напомиње да је прије одласка у Лисабон, тадашњи предсједавајући Предсједништва Алија Изетбеговић сва своја овлашћења у писаној форми пренио на Ејупа Ганића.

За вријеме напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици, наводи се у тексту "Политике", из етера стиже порука припадницима "Зелених беретки": "Убијте Алију!". Глас додаје: "Кљујо, склони се, ја водим ову операцију".

"У Сарајеву добро знају чији је то био глас", истиче аутор текста и оцјењује да је "Добровољачка" био покушај и да се убије Алија Изетбеговић, од својих, а оптужи ЈНА, па отуда и така став званичног Сарајева према трагедији убијених припадника ЈНА.

Уз подсјећање на хронологију ратних дешавања у БиХ, аутор истиче да рат у БиХ није започео првим метком у Сарајеву, него упадом хрватске војске и муслиманских паравојних формација у Брод и покољем српског становништва у Сијековцу и то крајем марта и почетком априла 1992. када БиХ још није била међународно призната као држава, и када је формално још била у саставу Југославије.

У тексту се наводи да су компликације у Сарајеву почеле подјелом састава МУП-а, протјеривањем Срба из специјалних јединица МУП-а, општим нападима полицијске странице у граду, али и у цијелој БиХ, док су се припадници "Зелених беретки" и "Патриотске лиге" прогласили за браниоце.

Подсјећа се да су Добровољачкој претходили напади "Зелених беретки" и "Патриотске лиге" на све објекте ЈНА у Сарајеву, као и да су припадници тих муслиманских формација упадали у војне станове, пљачкали, одводили људе на такозване информативне разговоре, малтретирали породице припадника ЈНА, као и заробљавали војнике ЈНА.

У тексту пише и да су Радио и ТВ Сарајево водиле беспоштедан пропагандни рат против ЈНА, те да је криминалац Јука Празина постао господар живота и смрти у граду.

Првог маја, стоји у тексту, нападнута је фабрика експлозива у Витезу и радио-релејни центар везе, а другог маја је нападнут Дом ЈНА у Сарајеву, као и Војна болница, која је гађана зољама и бестрзајним топовима, а нападнут је и Школски центар ЈНА у граду, док је на оближњем поилгону у Пазарићу блокирано 250 ученика и питомаца војних школа.

На зграду команде Друге војне области отвара се ватра из митраљеза, минобацача и артиљерије, а у згради има погинулих и рањених, док муслиманска страна одбија све апеле да се прекину напади и да се погинули и рањени евакуишу из ове зграде.

"У таквој ситуацији предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић се враћа из Лисабона у Сарајеву, гдје је задржан у касарни ЈНА у Лукавици, а ту је имао пуну личну безбједност", наводи аутор.

У тексту се напомиње да је Изетбеговићу тада предочено стање у граду и затражено да нареди муслиманској страни прекид ватре и омогући евакуацију Команде Друге војне области са свим погинулим и рањеним припадницима ЈНА, што он прихвата и пристаје да буде у оклопном транспортеру УН са генералима Милутином Кукањцем /ЈНА/ и Луисом Мекензијем /УН/ на челу колоне, која је нападнута у Добровољачкој улици.

 

 

Извор: срна