БУДИМИР: ТОМПСОНОВЕ ПЈЕСМЕ ПОТИЧУ ЉУБАВ ПРЕМА СВОМ НАРОДУ?

zivko_budimir

САРАЈЕВО, (СРНА) - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Живко Будимир сматра да пјесме контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона "потичу љубав према свом народу", те да је дошло вријеме да он одржи концерт у Сарајеву.
Иако је свјестан чињенице да посјетиоци Томпсонових концерата на себи обавезно имају усташка обиљежја и да његове пјесме величају најцрње идеје усташке идеологије из времена Другог свјетског рата, Будимир је рекао да потребе појединаца да се појаве са таквим обиљежјима не може бити приписано Томпсону него њима.
Будимир, који је и високопозиционирани функционер Хрватске странке права, потврдио је магазину "Дани" да је лично био на неколико Томпсонових концерата, између осталог, и у Мостару гдје, како је нагласио, није било инцидената, па ''не види ни зашто би инцидената било у Сарајеву''.
Антифашистичка акција БиХ саопштила је данас да их не чуди што Будимиру не сметају црне униформе и усташки поздрав "За дом спремни", којима Томпсон започиње концерте, јер је исте, како наводе, донедавно истицала управо његова странка.
Они су нагласили да их не чуди ни то што Будимиру не боду очи усташке униформе и обиљежја, као ни мајице са ликовима осуђених ратних злочинаца из задња два рата, које носе млади посјетиоци Томпсонових концерата, јер је већина младих екстремних десничара из хрватског народа, управо у ХСП-у.
"Чуди нас само како је могуће да, у вријеме док обавља функцију предсједника ФБиХ Живко Будимир јавно брани човјека који на свом репертоару има и пјесму Јасеновац и Градишка Стара у којој се најотвореније величају усташки злочинци, логори и усташки злочини над Србима", подсјећају антифашисти.
Антифашисти Сарајева и БиХ поручују Будимиру да "Сарајлије неће допустити окупљање неофашиста, као ни величање фашизма и злочина у своме граду".
Томпсонов концерт заказан за мај 2007. године у Сарајеву отказан је из безбједносних разлога, а химна ХСП-а, једна је од Томпсонових пјесама.

 

 

Извор: срна