Борци не дустају од вјерског обреда на мјесту злочина!

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sarajevo-pic.jpgИСТОЧНО САРАЈЕВО 25. АПРИЛА /СРНА/ - Борачка организација Сарајевско-романијске регије неће одустати од захтјева да страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године у Сарајеву буде обиљежено служењем парастоса на мјесту злочина.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић поручио је да ће истрајати у захтјеву, јер у Републици Српској нико нема проблема када долази да обиљежава неки датум. 

Он је истакао да ова организација никада неће прихватити објашњење да из безбједносних разлога не може бити служен парастос за душе убијене браће сабораца на мјесту гдје су убијени. 

"То је чиста опструкција овог догађаја и неко намјерно покушава да нас исцрпи да одустанемо од тог захтјева и да се забораве ови злочини", изјавио је Лалић 
новинарима у Источном Сарајеву након сједнице Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја. 

Лалић је подсјетио да се ове године четврти пут обиљежава страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици и да је обавеза свих да то буде настављено и омасовљено и да се један мучки злочин никада не заборави. 

"Својим присуством желимо да дамо подршку свим органима који треба да процесуирају ове злочине", истакао је Лалић. 

Прије 22 године у Сарајеву се догодио изрежирани крвави злочин којег су над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА починили припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране БиХ и, посебно, злогласних паравојних муслиманских наоружаних формација којима су командовали освједочени предратни криминалци, силеџије и шљам сарајевског подземља. 

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се 3. маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ. 

Иако је за безбједност младих војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута оружаним нападом. 

Првих дана маја 1992. године мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png