БАЈРАМОВИЋУ ДИПЛОМАТСКИ ПАСОШ ЗА СИЛОВАЊА

sarajevo

САРАЈЕВО, 1. МАРТА (СРНА) - Ратни миљеници муслиманске власти у Сарајеву, предвођени Исметом Бајрамовићем Ћелом, силовали су бројне муслиманке и то је забиљежено у званичним документима, па заташкано, док злодјела над Српкињама и Хрватицама нису ни евидентирана, потврђују аутентични документи до којих су дошле "Вечерње новости".

У "специјалној информацији" Управе безбједности штаба Врховне команде "Републике БиХ" од 12. априла 1993. године, коју је потписао шеф војне безбједности Фикрет Муслимовић, наводи се да је Бајрамовић у службеним просторијама више пута силовао Б.Д. и подстрекивао друге да то чине.

Б.Д. су почетком новембра 1992. године у Ћелин штаб привели припадници Војне полиције и ту је, мимо њене воље, задржали. То се, пише у биљешци, понавља и наредних неколико дана "када је, поред осталих, приводе у просторије Централног затвора, гдје је, по Ћелином наговору, силује извјесни Атко".

"Том приликом су Б.Д. и И.Х, обје Муслиманке, Мехо Куртаљ и Атко одвели у стан у насељу Циглане. Ту је, према исказу Б.Д. Ћело имао сексуални однос са њом, а затим са И.Х, коју је послије њега силовао Куртаљ", навео је Муслимовић.

Муслимовић је написао да је Служба војне безбједности ангажована да провјери наводе датих изјава и документује почињење кривичних дјела с циљем њиховог расвјетљавања и предузимања кривичног гоњења.

Само пет дана од написане биљешке Министарство спољних послова БиХ, по захтјеву Штаба Врховне команде, издаје Бајрамовићу дипломатски пасош и 19. априла 1993. године тражи да, за Ћелин пасош и службене пасоше Зулфикара Алишпаге и Нихада Бојаџића плате накнаду у износу од 22.000 динара на жиро рачун Министарства.
       
Они који су учествовали у заташкавању силовања муслиманских жена и дјевојака од својих сународника, као и актери, никада нису позвани на одговорност, иако постоје и свједоци и жртве, наводе "Новости".

Алишпаги и Бојаџићу суди се за ратне злочине пред Судом БиХ.

Недељко Митровић, предсједник републичке Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, рекао је да је у протеклом рату силовано више од 10.000 Српкиња и да за то нико од мислимана није одговорао.

Према подацима из Републике Српске, највише Српкиња силовано је на подручју Сарајева, и то у 150 логора на овом подручју, гдје је Ћело био "Бог и батина".

 

 

Извор: срна