АДВОКАТ НАЈАВИО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ САЛИХОВИЋА

Уништена колона возила ЈНА у Добровољачкој коју су звјерски напали припадници муслиманских паравојних формација
Уништена колона возила ЈНА у Добровољачкој коју су звјерски напали припадници муслиманских паравојних формација

САРАЈЕВО, 22. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Адвокат Милан Романић планира да Тужилаштву БиХ поднесе кривичну пријаву против главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, јер ни након скоро три године није добио одговор на питање зашто још нису ријешени приговори поводом обавјештења да се обуставља истрага у случају "Добровољачка".

Романић је рекао Срни да ће кривичну пријаву због нерада Салиховића највјероватније поднијети у фебруару, када ће бити навршено три године од подношења приговора поводом обустављања истраге. 

"Ако се породице Томановић и Гвозденовић, чији сам правни заступник, сложе, и ако видим да има елемената кривичног дјела, против Салиховића ћу поднијети кривичну пријаву због његовог, али и нерада његовог претходника Јадранке Локмић-Мисирача. Парадокс је да о тој пријави одлучује управо главни тужилац. То је оно `кадија те тужи, кадија ти суди", нагласио је Романић. 

Он је рекао да је Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ против Саалиховића поднио дисциплинску пријаву прије мјесец дана, али да није добио никакав одговор, осим дописа којим се потврђује да је пријава стигла. 

Романић, правни заступник породица Богдане Томановић и Гордане Гвозденовић, чији су чланови убијени у сарајевској Доборовољачкој улици 1992. године, 28. априла упутио је четврту ургенцију Салиховићу ради рјешавања приговора тих породица. 

У ургенцији се наводи да породице траже од главног тужиоца разуман одговор зашто, ни након више од двије године од подношења приговора поводом обавјештења да се обуставља истрага у случају "Добровољачка", они још нису ријешени. 

"Прва притужба у име оштећених Богдане Томановић и Гордане Гвозденовић упућена је 26. јануара 2012. године, када је дужност главног тужиоца вршила Јадранка Локмић-Мисирача. Након тога су упућене још три ургенције. Посљедња је упућена Салиховићу 28. априла ове године и они још нису одлучили о том приговору", подсјетио је Романић. 

Припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и "Зелених беретки" 2. и 3. маја 1992. године убили су 42, ранили 73, а заробили 215 војника ЈНА који су се мирно повлачили из Сарајева. 

Тужилаштво БиХ донијело је 17. јануара 2012. године наредбу о обустављању истраге о том злочину против 14 лица међу којима Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака. 

Истрагу је обуставио међународни тужилац Џуд Романо, који је тада обавијестио Министарство унутрашњих послова Републике Српске да само оштећена страна има право да поднесе притужбу, што су породице убијених и учиниле.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Добровољачка: Одата почаст страдалим војницима ЈНА

Сјећање на Добровољачку- 22 године од злочина

У СУБОТУ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ЗЛОЧИНУ У ДОБРОВОЉАЧКОЈ

Борци не oдустају од вјерског обреда на мјесту злочина!

УСПАВАНО ПРАВОСУЂЕ БиХ ГОДИНАМА ИГНОРИШЕ СТРАДАЊЕ СРБА