СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА САДИЛОВАЧКЕ ЖРТВЕ

КАРЛОВАЦ, 26. ЈУЛА /СРНА/ - У Садиловцу, на Кордуну, данас је у спомен - цркви Рођења Пресвете Богородице служен парастос и одржан комеморативни скуп за 463 жртве стравичног покоља Срба у овом мјесту, који су починиле усташе 31. јула 1942. године.


Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је Срни да је овом парастосу за невино и свирепо побијене Србе присуствовало тридесетак потомака жртава, као и предсједник жупанијског Вијећа српске националне мањине у Хрватској Раде Косановић.

Парастос је служио парох Горан Славнић, а на иницијативу потомака жртава, од 2009. године парастос садиловачким новомученицима служи се у цркви у којој почивају земни остаци побијених Срба.

Басташић је подсјетио да је ова црква уништена у Другом свјетском рату, након којег је обновљена, те поново уништена у посљедњем рату, те да у Садиловцу више не живи ниједан Србин.

Новосађанин Драган Гвозденовић, један од потомака жртава, који је ктитор ове цркве, рекао је да се на овом мјесту, у овој цркви, догодио стравичан злочин над 463 православне душе, од којих је било 149 дјеце.

"Већ пету годину овде сваку последњу суботу у јулу одржавамо парастос и сјећамо се наших часних, страдалих предака у овој спомен цркви у којој се служба служи само на дан одржавања овог помена", навео је Гвозденовић.

Усташки зликовци су 31. јула 1942. године у овој цркви побили и запалили 463 мушкарца, жена и дјеце, од којих 149 млађих од 13 година, из Садиловца, Бугара, Липоваче и околних села.

Једини гријех ових невино пострадалих људи је био то што су били православни Срби.

У овом стравичном злочину током Другог свјетског рата нестало је око 70 одсто становништва овог краја, а Садиловац, у којем више нема Срба, хрватске снаге су комплетно спалиле 4. августа 1995. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести: 

Садиловац