ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕНИК ЖРТВАМА ТАКОЗВАНОГ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКОГ ПРОЦЕСА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/konzul_srbije.jpgБАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић положио је данас вијенац на споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса на бањалучком гробљу "Свети Пантелија", поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату.

 Николић је подсјетио да је на данашњи дан прије 96 година потписано примирје у Првом свјетском рату, који је однио 20 милиона жртава и донио свијету невиђена разарања. 

 "Истовремено, данас обележавамо дан када је српска војска на челу са војводом Петром Бојовићем ослободила Београд, донела слободу Србији и прикључила се победницима у Првом светском рату", рекао је Николић. 

 Помоћник министра рада и борачко-инвалидску заштите Републике Српске Душко Милуновић подсјетио је да је потписивањем примирја у Првом свјетском рату у Паризу 1918. године прекинут до тада највећи рат у историји човјечанства. 

 Милуновић је рекао да је у Првом свјетском рату било ангажовано око 70 милиона људи од којих је око 60 милиона било из Европе. 

 "Погинуло је 15 милиона људи, а рањено око 20.000. Забиљежена су до тада незапамћена материјална разарања", истакао је Милуновић. 

Он је рекао да је Србија била на страни сила Атанте - сила побједница и да је у Великом рату изгубила једну трећину највиталнијег становништва. 

"Прву побједу у рату остварила је Србија са својом војском, а, такође, и пробој Солунског фронта чиме је означен крај Првог свјетског рата", рекао је Милуновић. 

Он је навео да је велики број припадника српског народа са подручја тадашње Аустро-Угарске учествовао у пробоју Солунског фронта у саставу Добровољачке југословенске дивизије. 

На споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса вијенце су, осим Николића и Милуновића, положиле делегације града Бањалука и Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године. 

Такозвани бањалучки велеиздајнички процес био је највећи од 17 које су власти Аустро-Угарске водиле против Срба. Тим процесом током 1915. и 1916. године било је обухваћено 156 особа, од којих је 16 осуђено на смртну казну.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Обележава се Дан примирја

Ђачки велеиздајнички процес

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "БРАНИО САМ МЛАДУ БОСНУ"