ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

БЕОГРАД, 4. ОКТОБРА /СРНА/ - Представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918 данас су у Алеји великана на београдском Новом гробљу одржали помен и положили вијенце на гроб српске хероине из Балканских ратова и Првог свјетског рата Милунке Савић, поводом обиљежавања 41 године од њене смрти.

Потпредсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 Михајло Јовановић рекао је Срни да је за то Удружење веома важно одржавање сјећања на српску хероину јер је и она као добровољац Милун учествовала у ратовима и добила бројна одликовања, између осталог двије Карађорђеве звијезде и француски орден Легије части. 

"Она је персонификација учешћа свих наших жена у ратовима као ратника, добровољаца, медицинских радника. То је жена пред којом су стајали у ставу мирно пукови Француске, Србије и других савезника... жена која је девет пута рањавана", истакао је Јовановић. 

Подсјећајући да је за вријеме Другог свјетског рата била скрајнута, Јовановић је нагласио да је упркос томе, Милунка Савић између два рата очувала и извела на пут 32 дјеце својих погинулих другова. 

"Зато ценимо ту жену и били смо иницијатори њеног премештања у Алеју великана", рекао је Јовановић. 

Он је напоменуо да је послије Првог свјетског рата Милунка Савић радила као чистачица, те да је након Другог свјетског рата добила пензију као и сви носиоци Карађорђеве звијезде, али да је стан од града Београда добила тек 1972. године, а умрла је 1973. године. 

Данашњем помену на Новом гробљу присуствовали су бројни чланови Удружења добровољаца 1912-1918, представници Матице исељеника Србије, представници Удружења војних бескућника Србије, као и бројни грађани поштоваоци храбре Српкиње. 

Милунка Савић је била позната као српска Јованка Орлеанка, у Балканским ратовима учествовала је представљајући се као мушкарац, а касније се посветила улози мајке и хранитељке. 

Била је чувена због своје неизмјерне храбрости, а у Првом свјетском рату била је дио чувеног "Гвозденог пука", елитног Другог пука српске војске "Књаз Михаило". 

За вријеме Другог свјетског рата имала је своју малу болницу на Вождовцу гдје је лијечила партизанске и четничке војнике. 

Српска хероина имала је једну кћерку и једног унука.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

МИЛУНКИ САВИЋ У ЧАСТ

Милунка Савић - девет рана, 12 одликовања и један заборав

"Стојте галије царске"