ПОМЕН ЈУНАЦИМА ШУМАДИЈСКИХ ДИВИЗИЈА

МИЛИЋИ, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса погинулим српским ратницима, те прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-костурницу, данас је у насељу Дервента у општини Милићи обиљежена стогодишњица од почетка Првог свјетског рата и погибије бораца шумадијских дивизија на просторима општина Милићи, Власеница и Хан Пијесак.

Комеморацију у Дервенти организовали су Борачка организација општине Милићи и милићко Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета". 

"Данас обиљежавамо 100-годишњицу од Првог свјетског рата. Морам да напоменем да је овде на овим просторима погинуло 1.230 бораца шумадијских дивизија и бораца овога краја. Окупили смо се на овом мјесту, јер је дио погинулих ратника сахрањен овдје и њихове кости леже у овој гробници", рекао је новинарима предсједник милићке Борачке организације Драгутин Ђуричић. 

Пригодан историјски час код костурнице погинулим ратницима одржао је директор бијељинског Музеја Семберије Мирко Бабић, који је рекао да је на данашњи дан прије стотину година у ово мјесто дошла Српска војска и донијела ослобођење у Првом свјетском рату. 

"Сјећање на такве историјске догађаје представља вид захвалности нашим славним прецима и посебан је одраз духовности сваког народа. Звучи невјероватно чињеница да је војска Краљевине Србије, мале европске државе, успјела да направи изузетне војничке подухвате и да ослободи 5.000 километара квадратних простора у источним дијеловима БиХ током Великог рата", рекао је Бабић. 

Према његовим ријечима, положаје су држали до краја октобра 1914 године. 

"У част тих славних дјела, ми смо се овдје окупили да бисмо изразили нашу захвалност тим нашим прецима који су гинули за слободу и понос свога народа и своје државе", рекао је Бабић. 

Пригодним свечаностима обиљежавања стогодишњица од почетка Првог свјетског рата и страдање српских бораца обиљежено је и у општини Власеница, код спомен-обиљежја на Ружиној води на Јавору.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX вијеку

Рудо: Подигли споменик непознатој дјевојчици

Злочини над цивилним становништвом

Цикоте - Спомен-плоча Солунцима

ПОТОМЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ МАЈОРА ТОДОРОВИЋА