ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: МАЧ РАТА И ДАЉЕ ВИСИ НАД ЕВРОПОМ

Патријарх српски Иринеј
Патријарх српски Иринеј

БЕОГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је данас да мач рата и даље виси над народима Европе и апеловао да сви мач замијене српом, да своју памет употријебе за просперитет човјечанства и да се човјек врати Богу.

"Када се човек одвоји од Бога, он престаје бити човек другом човеку, није му брат него вук", нагласио је патријарх Иринеј на отварању научног скупа "Православни свет и први светски рат", који се одржава на Богословском факултету у Београду. 

Патријарх Иринеј је оцијенио да Европа и данас, 100 година након почетка Првог свјетског рата који је однио милионе живота, не може да дође себи и нађе пут договора и разговора. 

Обраћајући се учесницима дводневног скупа, патријарх Иринеј је рекао да је ово прилика да људи од историје и знања још једном кажу да "ако је постојала држава у Европи која те давне 1914. године није жељела рат - то је била Србија, али је морала да брани своје". 

"Наш народ је доживео страшна страдања. О томе би Мачва могла да прича не један дан, него данима. Да су страдали људи на бојном пољу то би било разумљиво. Страдали су цивили вешањем на крстове. Ни данас се нисмо опоравили", подсјетио је патријарх Иринеј. 

Декан православног Богословског факултета у Београду Предраг Пузовић рекао је да ће на овом скупу, на којем ће своје радове представити 50 историчара, теолога и академика из православних земаља Европе, још једном бити покушано да се истином спријече стални покушаји ревизије историје и њено неистинито тумачење. 

Он је указао да су током Првог свјетског рата православни народи били изложени покушајима "духовне прекомпозиције", али да су се тада томе, углавном одупрли. 

Предсједник Научног одбора скупа владика бачки Иринеј рекао је да је сасвим логично да се теологија бави историографијом, јер је теологија "историја спасења". 

"Исус Христ нас опомиње да ће његов други долазак обележити ратови. Ми треба да из историје Великог рата извучемо поуке", поручио је владика Иринеј. 

Директор Балканолошког института Душан Батаковић, који је одржао прво уводно предавање, указао је да је српска инертност довела Србе у позицију да вијек од почетка првог највећег ратног сукоба у историји човјечанства морају да бране своју невиност. 

"Све до 2007. године нисмо имали ниједну преведену историју Србије на енглески. Имамо велика дјела Екмечића, Живојиновића, Дедијера, али њихове преводе нисмо имали", указао је Батаковић. 

Он је нагласио да би, с тога, било неопходно да Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и умјетности преведу на енглески и друге језике зборнике радова са научних скупова које су поводом Првог свјетског рата уприличили у овој години, те да их тако учине доступним онима који аналитички и објективно желе да приступе тој теми.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОДБРАНА ИСТИНЕ ДА ПОСТАНЕ НАЦИОНАЛНИ И ПАТРИОТСКИ ЧИН

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ПАРАСТОС НА ЗЕЈТИНЛИКУ