ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПРВИ ДАН ВЕЛИКОГ РАТА"

БЕОГРАД, 30. ЈУЛА /СРНА/ - На београдском Калемегдану отворена је изложба "Први дан Великог рата", поводом обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, уз оцјену да се страдања Срба у том рату често крију.


Изложбу, испред павиљона "Цвијета Зузорић" је организовао Музеј жртава геноцида, а чини је 15 паноа, на којима се могу видјети призори злочина аустроугарске војске над српским народом, брод са којег су испаљени први хици на Београд, као и тадашња аустроугарска прљава медијска пропаганда против Срба.

Изложбу је отворио секретар за културу града Београда Владан Вукосављевић који је истакао да је смисао низа изложби које Београд и Србија организују поводом годишњице Великог рата да подсјети на огромна страдања српског народа.

"Србија је по статистикама, које се врло често занемарију и крију, процентуално дала највеће жртве у Првом светском рату, а износе око 28 одсто укупног становништва, што је број који далеко превазилази у апсолутно износу процентуално жртве свих других земаља учесница у том рату", рекао је он.

Вукосављевић је рекао да се посмртни остаци српских хероја налазе у 18 земаља и то у више од 1.800 гробница.

Вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић рекао је да се овом изложбом жели подсјетити шта је Европа и Америка у моменту почетка Великог рата мислила о атентату у Сарајеву и бомбардовању Београду.

"Желимо да подсетимо да то зло које је почело 1914. године, а наставило се 1941. и продужило 1990. и 1999. године треба засвагда на овим просторима престане, јер друга су времена, мада су били малтене исти злочинци са друге стране и 1914. и 1941. и 1999. године", рекао је Ђурић.

Он је апеловао на власт Србије да обезбиједи Музеју жртава геноцида адекватан смјештај и просторије, као и да се на Старом сајмишту формира меморијални комплекс по угледу на јеврејски Јад Вашем.

Ђурић је рекао да овај музеј сарађује са институцијама Републике Српске, Црне Горе и другим.

Кустос Музеја жртава геноцида Ненад Антонијевић навео је да је смисао изложбе да подсјети на геноцид над Србима не само у Првом свјетском рату, него и у Другом свјетском рату и ратовима 90-их и да покаже континуитет страдања.

"Српски народ никада није желео ратове, ратови су му били наметнути, он се само бранио, то су били одбрамбени ратови", рекао је Антонијевић, наводећи да су српска страдања огромна и да још нико није пребројао све српске жртве, нити су починиоци кажњени.

Изложба има 15 тематских цјелина које говоре о првој години Првог свјетског рата и краткотрајној окупацији Београда од 2. до 15. децембра 1914. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Олга Николић Куновчић: Како је мој стриц спречио пад Београда

„Срби, браните свом снагом своје огњиште и српско племе“

Обележавање стогодишњице Великог рата