И данас: Чујте Срби!

Родолф Арчибалд Рајс био је немачко-швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани.

Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.Као своје посмртно завештање српском народу оставио је необјављен рукопис књиге “Чујте Срби!” на француском језику.

Ова књига је завештана 1. јуна 1929. године, а 2004. године је штампана у великом тиражу и дељена бесплатно у Србији.

Представљамо вам неколико цитата из књиге “Чујте Срби!” који идеално описују српске политичаре и дан данас, више од 80 година касније.

- Ваш народ је, дакле, велики љубитељ политичких или, боље речено, страначких свађа. Док су страначке вође и њихови штабови још били родољуби – а, судећи по свему ономе што сам прочитао и чуо, у то време су то заиста били – зло још није било нарочито велико.

- Са све надмоћнијим ступањем на власт интелигенције, појављују се људи који схватају каква се лична корист може извући из ваше склоности за страначку политику. Они стварају занимање од искоришћавања ваше страначке политике, па сада имате професионалне политичаре који на томе зарађују за живот. Ма, шта ја говорим – они згрћу богатство.

- Ако сте пре рата и имали политичара који су, у свом већ странчарењем искривљеном духовном склопу, имали у виду само оно што су сматрали добрим за земљу, парламент вам је већ био преплављен људима који су само тражили личну корист у тим политичким страстима. Трка за министарским положајима је била почела! Ваша скупштина већ није била израз народне воље.

- Тако су (Скупштина прим аут), током пожара 1914, који ће касније постати светски, уместо да дају пример народу како се жртвује за отаџбину, што им је била дужност, ваши млади посланици, кроз уста типичног посланика-профитера Велизара Јанковића, резервног официра, испословали да се хитно изгласа закон којим се посланици ослобађају од вршења своје дужности.

- Шта сте учинили за своје ратне инвалиде? Од свих земаља које су учествовале у рату ваша се најгоре односи према њима. Док неколико стотина ваших бивших министара, саможивих политичких професионалаца, који, у већини случајева, ништа нису учинили за отаџбину, већ обилато напунили џепове, сређује себи исплаћивање “пензија” које вас коштају небројених милиона, инвалиди вам могу умирати од глади.

- Стога прави интелектуалци ове земље, а има их, и то много, не успевају у Србији, па обесхрабрени напуштају борбу. Зато и најзначајнија места у администрацији и другде најчешће заузимају медиокритети, чак и људи без икакве вредности. Зато вам је и политички кадар кукаван.

- Ваш човек из народа, сељак, неискварен утицајем професионалних политичара, није подмитљив. “Интелигенција” вам то јесте, и то од најситнијег чиновника са или без дипломе до министра.

- Господин Вукићевић (замените ово име са било којим именом садашњих политичара прима аут) је био обични професор провинцијске гимназије. Пошто је постао политичар и председник савета, данас поседује две велике зграде у Београду, а сам Бог зна колико кошта плац и подизање таквих зграда у главном граду.

- Скупштина ваше земље, једне од најјуначнијих у том великом ратном обрачуну, стварала је парламент јединствен у својој врсти међу свим земљама учесницима у рату – парламент забушаната.

- Чим се рат завршио, ваши политичари су појурили да поново приграбе власт и управљање пословима. Ни на памет им није пало да би прве редове требало препустити онима који су се жртвовали за отаџбину. Напротив, свим могућим средствима су настојали да са значајних положаја уклоне све ветеране.

- Елем, политичари више нису знали ни за какве границе својих себичних амбиција. Био је то плес министарских портфеља, који су доносили богатство онима који би их се дочепали. Најбољи начин да брзо постанеш богат јесте да постанеш министар!

- Од рата до данас (1928), видео сам најмање педесетак министара и, с ретким изузецима, сви ти министри су се обогатили.

- Не, ти политичари су искористили свој положај да би се лично обогатили, понекад и нимало поштеним средствима. Тиме су показали да је њима политика само средство за брзо стицање великог новца.

- Не користе, међутим, само политичари-министри политику да би се обогатили, већ и обични политичари-посланици следе њихов пример. Међу њима бесни најсрамнија корупција, а одатле је захватила функционере који зависе од политичара. Могао бих вам навести десетине мени познатих случајева поткупљивања посланика, министара и високих функционера митом чији износ превазилази милион.

- Понекад би се јавно мњење ипак узнемирило видевши неке случајеве најочигледније корупције. Тада би ваши политичари-странчари основали скупштинске анкетне комисије, које никада нису дале неки резултат зато што вукови не једу једни друге. Разне политичке странке су се силно међусобно вређале ради властите рекламе, али су се добро чувале да не забразде дубоко пошто су добро знале да корупција није апанажа једне странке него свих. Ваши политичари-странчари су, дакле, мирно могли и даље да се богате на рачун појединаца и државе. И грабили су обема рукама.

- Тако су вам политичари искварили земљу.

- Обичаји професионалних политичара прво искорењују врлине српског тла. А, на несрећу, политичари су вам свемоћни. Политика се меша у све и свуда управља.

- Укаже ли се неко место у власти, било оно важно или осредње, свеједно, о избору не одлучује заслуге кандидата, већ политичке везе. Може он бити и највећа незналица, најнечаснији човек, ако је “штићеник” политичара-странчара странке на власти, победиће и човека најквалификованијег и у стручном и у моралном погледу.

- Када се неки кандидат пријави на конкурс за неко место у министарству, не питају га: “Шта знаш? Шта си радио досад? Шта си радио када је отаџбина била у опасности?” не, питају га: “У којој си странци? Који посланик те препоручује?”

- Наравно, ваши политичари-странчари желе да међу чиновницима имају само људе из своје странке. Чиновник мора да буде њихов бирач и, захваљујући утицају и моћи којом располаже, мора му донети и гласове својих потчињених.

- Посебно добро познајем вашу полицију јер сам, на своју несрећу, неко време сарађивао с њом. У полицију су вам политичари поставили људе кажњаване због крађе и других злодела. Ваши полицајци су, посебно у јужној Србији, крали од народа и отимали новац. Пријавио сам то вашим властима, али ти полицајци-злочинци, који су истовремено били и странчари, нису били кажњени, а мене су толико извређали да сам био принуђен да поднесем оставку.

- Ваши политичари се грчевито држе парламентарног система пошто им он, застарео и труо, најбоље служи личним амбицијама.

- Вође политичких странака су постали прави диктатори, али уместо једнога њихова земља их има колико има и политичких странака.

- Последица свега тога је да се о законима итд. не расправља и не гласа у парламентима следећи потребе држава и нација, већ интересе политичких странака.

- Када стигну до министарских положаја, ваши политичари постају толико охоли да је то скоро смешно.

- … ваши политичари-странчари сматрају да не морају да буду пристојни ни према коме осим према онима који имају много новаца. Они остављају најзаслужније људе да сатима чекају у предстобљу и често их посредством шефова кабинета отправљају под изговором да су претрпани послом.

- Отуда и она јурњава младих за функцијама. Сви би да буду чиновници, и младићи и девојке. Видите, млади оба пола јако добро знају да сада у вашој земљи није потребно никакво знање или способност да би неко постао чиновник, потребно је само да га погура неки посланик, министар или утицајни политичар-странчар.

- Опет у циљу страначке политичке пропаганде, установили сте бројне стипендије како вам студент на универзитету не би плаћао школовање, као што се то, уосталом, свуда чини, већ га за то и плаћате. Успели сте тако да све више празните села и привлачите на универзитет хиљаде и хиљаде младих оба пола, који неће бити ништа друго до научни пролетаријат пошто за то немају истинске склоности, а пронашли би себе на селу, којем већ недостаје радна снага, ако би се плански приступило обрађивању.

- Истина је да на универзитету имате и људе велике вредности, али су велика већина медиокритети који су на та места стигли захваљујући страначкој политици или њеној подршци. Њих, наравно, нимало не занима морална, па чак ни научна вредност ученика. Они састављају и умножавају своја предавања, крчме их и… воде страначку политику како би, на тај начин, зарадили што више новаца.

- Допустили сте тако да умре дух ваше омладине. Дозволили сте да се она угледа на све оне ваше скоројевиће, забушанте, зеленаше, ратне богаташе, сумњиве политичаре, затроване жудњом за новцем. Ваша омладина је њихова жртва. Образована је по узору на њих.

О БРАНАМА И ПОПЛАВАМА

- Знам да ћете покушати да нађете оправдање и да ћете рећи да брана и одводњавање скупо коштају. Истина је да у овај подухват треба уложити неки капитал. Међутим, зар не мислите да ћете новац који у то уложите брзо повратити и да ћете га удесетостручити?

Земља би вам засигурно одатле извлачила већу корист него данас. И немојте ми говорити како немате новца потребног за извођење таквих радова од државног интереса. Трошите га на милионе за политичке “агитације” које не доносе добро, већ зло овој земљи.

 

Извор: БН Телевизија

Везане вијести:

ПРИЈАТЕЉ СРБА: Пронађена сва писма Арчибалда Рајса о страдању Срба

Злочини над цивилним становништвом

Стопама Арчибалда Рајса