Европска трагедија и историјске поуке

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/vojska-kolona.jpgУ Београду данас почиње дводневна међународна конференција, посвећена Првом светском рату, за коју је председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић оценио да је добро што се одржава у Србији у време када има покушаја ревизије историје Великог рата.

"Ово ће бити међународна конференција на којој ћемо првог дана говорити о Првом светском рату од 1914, о геополитичкој ситуацији у свету те године, и како је дошло до тог сукоба", рекао је Тањугу Јеремић, чији ЦИРСД је организатор скупа - "Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014. године: Историјске поуке".

Тема другог дана конференције биће, према његовим речима, 2014. година, данашња кризна жаришта и покушаји да се извуку историјске поуке из догађаја пре 100 година.

"Када будемо причали о историји, треба имати у виду да је Први светски рат изузетно значајан за историју ове земље и народа. То је, рекао бих, један од најсветлијих тренутака наше историје", оценио је Јеремић.

Он је подсетио да је Србија у борби за слободу, не само свог, већ и других народа, изгубила скоро четвртину становништва.

"Важно је да у овом времену, у коме има доста покушаја да се изврши нека врста ревизије историје Првог светског рата, доведемо у Београд изузетнио стручне, угледне, позване људе да о томе разговарају не би ли се обасјало светло на праве догађаје који су довели до тог сукоба", казао је Јеремић.

Међу најављеним говорницима су, осим Јеремића, генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер, професор Колумбија универзитета Џефри Сакс, доскорашњи премијер Аустралије Кевин Рад, бивши шеф шпанске дипломатије Мигел Анхел Моратинос, бивши премијер Пакистана Шаукат Азиз, затим оснивач и власник "Стратфора" Џорџ Фридман.

Од светски познатих историчара, говориће Кристофер Кларк, Хартмут фон Штандман, који је први израдио тезу о немачкој одговорности за Први светски рат, потом историчарка и унука Никите Хрушчова, Нина Хрушчова, као и историчари из Италије, Русије и других делова Европе и света.

Говорећи о другом делу конференције, на којем ће тема бити актуелна жаришта, бивши шеф српске дипломатије оценио је да је важно што се то дешава у Београду.

"Ми нисмо много времена провели гледајући на неке друге тачке света. Били смо у последње време највише концентрисани на регион, окружење, Европу, што је нормално јер ту и припадамо", рекао је он.

Јеремић је истакао да се изузетно значајни догађаји у овом тренутку дешавају широм света, који је глобализован, међузависан и повезан.

"Све што се дешава било где у свету има утицаја и на све друге, укључујући и нас. Зато је добро да покушамо да разумемо шта се дешава у свету не бисмо ли према томе умели да се поставимо и заштитимо своје интересе у турбулентном времену које је пред нама", закључио је Јеремић.

 

Извор: БН Телевизија