СРЕДИНОМ ГОДИНЕ УРЕЂЕЊЕ СПОМЕН-КОСТУРНИЦЕ У ВАРДИШТУ​ ​

Спомен-костурница у Вардишту
Спомен-костурница у Вардишту

Српско соколско друштво "Соко" Добрун настојаће да реализује све планиране активности током 2015. године упркос умањењу буџета, закључено је на сједници Предсједништва овог друштва, одржаној у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци. 


Предсједник Соколског друштва "Соко" Славко Хелета рекао је Срни да ће чланови свих секција "Сокола" средином године реализовати велику акцију санације и уређења костурнице и Спомен-капеле погинулим српским војницима из Првог свјетског рата, током 1915. године. 

"Спомен-костурницу у Вардишту на Видовдан 1932. године освештао је митрополит дабробосански Петар Зимоњић уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије дабробосанске, Епархије жичке и у присуству око 5.000 вјерника који су ванредним возовима дошли из Србије и БиХ", подсјетио је Хелета. 

Он је додао да су ктитори капеле били Јосиф и Стана Матковић из Београда, а посебну слику дали су чланови Српског соколског друштва "Соко" из Вишеграда као и представници Краљеве гарде. 

У припреми је нови двоброј часописа "Соко" који ће и ове године расписати конкурс за кратку Васкршњу причу, а до Васкрса је планирано и објављивање збирке пјесама вишеградске пјесникиње Данијеле Жуже. 

Спортску секцију "Бамби Соко" у првом кварталу ове године очекује такмичење у три лиге малог фудбала, а уз васкршње празнике у госте им долази 50 дјечака и дјевојчица православног удружења "Света Србија" из Београда, коју предводи прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић. 

Драмска и секција Кућне радиности, као и грађевинска и хуманитарна секција планирале су бројне активности, а најављено је и оснивање "Соколовог" интернет портала.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Спомен-костурницу у којој лежи 5.000 хероја деценијама нико не ...

Заборављене српске светиње - Jadovno 1941.

Први свјетски рат - Jadovno 1941.