ОСВЕШТАН ХРАМ - ПРВА ВОЈНА ЦРКВА У СРПСКОЈ

БИЈЕЉИНА, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У бијељинској касарни "Војвода Степа Степановић" освештан је обновљени спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, прва војна црква у Републици Српској, подигнута 1994. године.

Храм је освештао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом, уз покровитељство предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Владика Хризостом рекао је након освештања да је ово велики дан за припаднике Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ, који ће се у храму учити страху Божијем, али и великим идеалима српских и хришћанских војника. 

"Драго ми је да је ова генерација официра и војника обновила овај храм. Подигао га је генерал Новица Симић са својим саборцима, у знак сјећања на погинуле припаднике Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске", додао је владика Хризостом. 

Владика је рекао да је овај храм и успомена на све погинуле у свим претходним ратовима и устанцима које је српски народ водио за слободу, право и достојанство. 

Војни свештеник Васо Поповић рекао је да су кумови цркве представници републичких и локалних институција, Цркве, као и неколико појединаца. 

"Кумова је 19 и свима је указана иста част. Тиме шаљемо слику о јединству српског народа у времену у којем живимо, 100 година од почетка Првог свјетског рата", додао је Поповић. 

Он је напоменуо да је овај храм ујединио, спојио и сабрао српски народ и институције које брину о безбједности грађана у овом граду и у овој земљи. 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је да је посебно задовољство бити један од кумова храма посвећеног свим страдалим српским борцима од Косовског боја до данас. 

"Имам посебну част да испред Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске будем кум храма, јер је МУП Српске учествовао у стварању Републике и дао велику жртву да се њени темељи успоставе и да је очува мирном и стабилном", истакао је Јовичић. 

Он је изразио увјерење да ће овај храм бити порука мира, слободе али и опомена свима да треба да се окупе и чувају своју отаџбину - Републику Српску. 

Освештању храма у касарни у Бијељини присуствовали су бројни гости, међу којима и министар правде Српске Горана Златковић, министар просвјете и културе Горан Мутабџија и министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић. 

Овај Спомен-храм, димензија 14 са 7,4 метра, саграђен је од пуне цигле, као једнобродна црква без купола, са једним звоником и једним звоном. 

У љетопису храма записано је да га подижу борци Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске, с намјером да сачувају вјечну успомену и молитвено сјећање на све погинуле саборце који су дали животе бранећи отаџбину и православну вјеру. 

Темељна обнова храма почела је 2010. године, а финансирана је добровољним прилозима и трудом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Центра јавне безбједности Бијељина, Оружаних снага БиХ, Граничне полиције БиХ, Професионалне ватрогасне јединице из Бијељине, Православног душебрижништва Српске православне цркве, Градске Борачке организације, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године из Бијељине, као и трудом и љубављу захвалног народа Семберије и Мајевице. 

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара у Бијељини чува успомену и молитвено сјећање на све погинуле полицајце, војнике, ватрогасце и војне љекаре који су пострадали на дужности, као и на све ратне добровољце Семберије и Подриња из ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године. 

Уз освештање Спомен-храма, на овој свечаности обиљежено је и 100 година од почетка Великог рата. 

На свечаности у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини наступио је умјетнички ансамбл "Станислав Бинички" Министарства одбране Србије и хор "Свети краљ Стефан Дечански" из Брчког.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОСВЕШТАЊЕ ОБНОВЉЕНЕ ПРВЕ ВОЈНЕ ЦРКВЕ У РЕПУБЛИЦИ

ОБНОВЉЕНА ПРВА ВОЈНА СПОМЕН–ЦРКВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Обновљена прва војна спомен–црква у Републици Српској

Бијељина - Освештање обновљене прве војне цркве у РС