СЈЕЋАЊЕ НА 22 ЖРТВЕ УСТАШКОГ ТЕРОРА

Прњавор масовна гробница Радуловац
Прњавор масовна гробница Радуловац

ПРЊАВОР, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Прњаворска Борачка организација, општински Одбор СУБНОР-а и породице жртава уприличили су данас помен за 22 жртве усташког терора убијене на данашњи дан 1941. године у Прњавору.

Предсједник градског одбора Борачке организације Момир Крајишник рекао је да све структуре друштва треба да преносе искуства на младе генерације и упознају их са недаћама које су задесиле српски народ кроз историју да не би биле заборављене. 

"У школским уџбеницима данас се мало о томе говори, зато је битно да млади имају сазнања каква је била прошлост њихових предака", каже Крајишник. 

Предсједник СУБНОР-а у Прњавору Новак Богићевић подсјетио је да су међу жртвама убијеним на данашњи дан били цивили старости од 17 до 49 година. 

Општински СУБНОР у Прњавору је 1973. године подигао спомен-обиљежје на којем су исписана имена свих жртава. Споменик је обновљен и освештан прије три године. 

Усташе су 4. децембра 1941. године убиле 22 цивила из Млинаца, Срповаца, Парамија, Чорли и других села у општини Прњавор.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Календар геноцида: 04. децембар 1941. Годишњица страдања Срба из Прњавора

Злочин на Вијачком лугу у Прњавору 1. фебруара 1942. године

ПОКОЉ У СЕЛУ КРЕМНА КОД ПРЊАВОРА 16. децембра 1941. - Пише: Бојан Милијашевић