Прњавор: Подигли споменик жртвама

ПРЊАВОР - Потомци свирепо поубијаних прњаворских Срба, после петогодишње борбе успели су напокон да подигну спомен-обележје над стратиштем 22 претка која су страдала од усташке каме у њиви Радуловац уз православно гробље у близини центра Прњавора.

Акцији је претходио више него необичан сан Мирослава Војводића, иницијатора акције, којем се у сну пре пет година појавила покојна бака Босиљка, са речима: „Сине, види кога сам ти довела“.

- Изашао сам на терасу и видео 22 мученика из јаме Радловац, међу којима је био и мој деда, отац мајчин Рајко Васић - прича Мирослав о свом несвакидашњем сну и почетку акције. - „Не треба нам ништа осим да нам изнад јаме и наших костију подигнете крст, одржите опело и да нас упокојите по православним обичајима“, рекли су ми мученици.
Сутрадан ујутро са готово истим сном и иницијативом за акцију, на његовим вратима појавили су се Борислав Марић, син Јелисије Марића, као и Радислав Самчевић, синовац такође мученика у јами Ненада Самчевића.

- Све то смо доживели као божји знак да наше претке упокојимо на достојанствен начин, како налажу вера и традиција. Задржали смо спомен-плочу коју је прњаворски СУБНОР подигао 1973. године, али смо подигли православни крст - каже Војводић.

Према сведочењу преживелих, у само једном дану, тог 4. децембра 1941. године, Прњавор је остао без 22 угледна домаћина, а без очева више од 50 малишана. Многи Прњаворчани се присећају да се после тродневног крвавог усташког пира данима померало земљиште над масовном гробницом Радловац, пошто су у њу углавном бацани полуживи и недоклани Срби.

 

Извор: novosti.rs