ЗА ГРАДЊУ СПОМЕН-ХРАМА У ПРЕБИЛОВЦИМА ПРИКУПЉЕНО 100.000 КРУНА

ТРЕБИЊЕ, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - Срби из Штокхолма уплатили су 100.000 шведских круна /11.500 евра/ за изградњу спомен-храма у Пребиловцима, гдје ће бити сахрањени посмртни остаци око 4.000 Срба које су убиле усташе 1941. и 1992. године. Новац је прикупљен на донаторској вечери протеклог викенда у сали духовног и културног центра "Свети Сава" у Штокхолму и уплаћен је на рачун Српске црквене православне општине у Чапљини. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/devic-prebilovci4.jpg

 

На донаторској вечери окупило се 120 Срба из Штокхолма, а гости црквеној заједници у том граду били су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, парох чапљински јереј Данило Боро и секретар епархије Мирослав Бошковић. 

Јереј Боро рекао је Срни да су донаторску вечеру, према благослову Његовог преосвештенства епископа британско-скандинавског Доситеја, организовали чланови Завичајног удружења Херцеговаца у оснивању "Свети Василије Острошки". 

Вече је одржано под покровитељством Српског Савеза и Савеза Срба у Шведској који су за храм у Пребиловцима донирали по 5.000 круна. 

Током вечери изведен је пригодан културно – умјетнички програм у којем је наступила драмска умјетница Јелена Иванишевић, солистица изворних српских пјесама Татјана Дошло, пјесник Ђорђе Брстина, те чланови фолклорне секције Српског удружења из Солне, градске четврти Штокхолма. 

Отац Боро је истакао да је овом приликом закључено да, у границама реалних могућности, ова сарадња у будућности треба да буде што интензивнија и према садржају што разноврснија. 

У Епархији захумско-херцеговачкој и приморској кажу да се ускоро планира организовање још двије овакве вечери у Малмеу и Гетеборгу са жељом да изградња храма у Пребиловцима иде планираним темпом. 

Током љета 1941. године усташе су у бројним крашким јамама, ријекама и другим стратиштима поубијале више од 4.000 Срба са подручја Стоца, Чапљине, Љубушког, Метковића и Неума. 

Од хиљаду становника Пребиловаца, убијено је 826, а до краја рата број погинулих повећан је на 850. Од тога, 600 су жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами у коју су живи, у дубину од 66 метара, гурнути 6. августа 1941. године. Из 57 породица нико није преживио. 

Пребиловци су 1992. године потпуно разорени, као и сеоско гробље, спаљене су кости многих покојника у гробницама, а миниране и сравњене са земљом су недовршена црква и крипта, гдје су 1991. године били сахрањени посмртни остаци жртава претходно извађени из Шурманачке и других јама у Херцеговини. 

"У току овога рата крипта је порушена и кости су бачене у ваздух, тако да све што је остало од моштију јесте седам сандука", нагласио је јереј Боро. 

Крајем марта ове године почела је изградња спомен-храма у коме ће кости и пепео невиних српских жртава незапамћеног усташког злочина послије дуго година пронаћи мир. 

Отац Боро је потврдио да су до сада урађени костурница и темељи храма, али да даље активности зависе од прилива средстава. 

Према потписаном уговору, вриједност радова је 1.076.794 КМ, а требало би да буду завршени за 365 радних дана.

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Видео: ЕВО НАШЕ ДЕЦЕ

† Патријарх Павле - Беседа у Пребиловцима 1991.

Видео записи везани за страдање у Пребиловцима, љета 1941.

ПРЕБИЛОВЦИ