УВРЕДА И ПРИЈЕТЊА СРБИМА

ПребиловциБЕОГРАД, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Намјера Ватикана да кардинала Алојзија Степинца прогласи за свеца представља озбиљан покушај компромитације хришћанске вјере, увреду српских жртава, агресивну пријетњу српском народу и велико искушење за Српску православну цркву, сматра предсједник Управног одбора Српског националног друштва /СНД/ "Пребиловци" Миленко Јахура.

За мене лично нема дилеме да ли се вјерска организација која `посвећује` и ставља у календар доказане злочинце може сматрати `хришћанском црквом`", рекао је Јахура за Срну. Он истиче да Срби не би требало да буду изненађени најавом да ће папа Фрањо канонизовати Алојзија Степинца за свеца. "Срби, наравно, нису припремљени на суштинско значење и реперкусије таквог догађаја", каже Јахура.
Римокатоличка црква и Ватикан, према његовим ријечима, преко своје "цркве у Хрвата", изабрали су очекивано - да оперу истину о злочиначком карактеру НДХ и ту монструозну државу представе као нормалну националну хрватску државу, попут држава других народа. "Не одричу се ни у чему своје одлучујуће улоге у њеном стварању и борби за њен опстанак. Не поричу, али умањују злочине у њој, полуотворено тражећи оправдања и одговорност народа-жртава за сопствено страдање", каже Јахура.
Он указје да се иде и даље, па се онима који су вршили злочине над недужним људима, женама и дјецом /усташама, крижарима, домобранима, легионарима, хрватским припадницима СС формација/ који су изгинули током и непосредно послије Другог свјетског рата, ставља ореол мучеништва као жртвама комунизма и подизање споменика у свим хрватским селима и градовима. 
"У складу с тим се припрема или већ врши и њихово уношење у календар празника и светаца Римокатоличке цркве. Тиме се полако засвећује и сама НДХ, са свим оним што је она учинила српском народу", закључује Јахура. Он подсјећа да је Алојзије Степинац, као надбискуп загребачки и предводник цркве код Хрвата, био викар Павелићевих оружаних снага - усташа и домобрана. 
"Био је и на челу Одбора за покрштавање, односно насилни прелазак православих у католичанство у НДХ, дакле у ратно вријеме. Безрезрвно и отворено је подржао и поздравио стварање државе, која је, према свим параметрима, била злочиначка творевина. Такође, од почетка па до краја подржавао је НДХ својим радом и говорима, настојећи да је сачува и послије пада Хитлера", наглашава Јахура. Он додаје да је Степинац крваво злато НДХ примио под окриље свога сједишта у Загребу. 
"То што је из разних разлога интервенисао за неке појединце да се пусте из логора не оправдава га као саучесника у злочинима над Србима у НДХ, због претходно наведних његових функција и поступања, чињења и нечињења", рекао је Јахура.Он је подсјетио да Степинац није дигао глас за престанак убијања и прогона српског народа, који је обухватао злочине над стотинама хиљада дјеце."Није се, макар неискрено, заложио ни за животе убијених више стотина православних свештеника, међу њима и тројице владика. Отете српске манастире предавао је на управу католичким редовницима", додаје Јахура. За све ово, каже Јахура, Степинац је требало, према законима Југославије, да буде оптужен и осуђен, што се и десило. 
"Он није мученик. Стотине хиљада правих мученика страдавало је на правди Бога у његовој НДХ, без његовог гласа у њихову одбрану. Но, неспорно је да су његове заслуге за Римокатоличку цркву велике: у Краљевини Југославији, у НДХ и у ФНРЈ. Лажном мученичком харизмом и `светачким` ореолом његове заслуге се орочавају за будућност те цркве и Хрватске", каже Јахура.Ватикан је званично потврдио да ће кардинал Алојзије Степинац ускоро бити проглашен свецем.
На миси у римској цркви Светог Јеронима кардинал Ангело Амато, префект Конгрегације за проглашавање светих, најавио је да ће папа Фрањо прогласити Степинца светим на основу налаза љекарске комисије да је "блажени" учинио "чудесна оздрављења" вјерника. Кардинал Амато одржао је мису на датум смрти Алојзија Степинца, који је преминуо у Крашићу прије 54 године.Очекује се да ће Алојзије Степинац бити проглашен светим до краја ове године.Степинац је одмах по уласку Нијемаца у Загреб 10. априла 1941. подржао оснивање НДХ, пружао је подршку усташком режиму, а 1945. борио се за очување тог режима. У његовом сједишту у Каптолу послије рата нађена је усташка документација и злато које су усташе опљачкале од Срба и Јевреја.

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

СТЕПИНАЦ – ВАТИКНОВ "СВЕТАЦ" КОЈИ ЈЕ ПОДРЖАВАО ЗЛОЧИНЕ УСТАША

ПРЕБИЛОВЦИ