УСПОСТАВИТИ ДОСТОЈАНСТВЕН ОДНОС ПРЕМА ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

Пребиловци

ПРЕБИЛОВЦИ, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Код рушевине Спомен-храма у Пребиловцима, код Чапљине, данас је служена Света литургија са поменом за становнике овог села и Србе из околних мјеста које су 1941. године побиле усташе. 

Са данашњег скупа поручено је да што прије треба обновити Спомен-храм, порушено и попаљено село, те успоставити достојанствен однос према жртвама српског народа и према Пребиловцима. 


Ово село, које је симбол страдања српског народа, али и уопште страдања у Другом свјетском рату, не би требало да остане рушевина, јер је то срамота, рекао је Срни предсједник Управног одбора Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура. 

"Страшно је и што су уништени сви споменици Србима убијеним од 1941. до 1945. године", нагласио је Јахура. 

Према његовим ријечима, вријеме је да се нешто мијења, да Пребиловци не остану рушевина. 

"Вријеме је да се жртве признају, да се мученици поштују, да се обнове споменици и Пребиловци комплетно", рекао је Јахура, те подсјетио да је добијена грађевинска дозвола за обнову храма, а почело је и прикупљање прилога.

Свету литургију код рушевине Спомен-храма у Пребиловцима служио је архимандрит Данило из манастира Житомислић, уз саслужење шест свештеника. 

Током љета 1941. године усташе су у бројним крашким јамама, ријекама и другим стратиштима поубијале више од 4.000 Срба из Доње Херцеговине. 

Само из Пребиловаца од 1.000 становника, убијено је њих 826, а до краја рата број погинулих попео се на 850. Од тога њих 600 су жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами код Међугорја, у коју су живи гурнути 6. августа 1941. године.

Њихове кости, извађене из јама 1990. и 1991. године, уништиле су хрватске снаге у јуну 1992. године, заједно са Спомен-храмом у Пребиловцима.

 

 

Извор: срна

 

 

Везане вијести:

Страница на нашем сајту посвећена Пребиловцима